Václav Klaus, Vlastislav Bříza ml.

Václav Klaus, Vlastislav Bříza ml. Zdroj: Archív

Nejsem proruský, říká Klaus. Bříza vylučuje jaderný konflikt. Sledujte nejlepší rozhovory o Ukrajině

Už čtyři roky Reflex přináší Prostor X. A když už je to výročí, nabídneme vám tento týden to nejzajímavější z uplynulých čtyř let ve výběru Čestmíra Strakatého. Pěkně roztříděné do pěti témat: politici, covidová pandemie, válka na Ukrajině, kultura a zpovědi osobností. Mimochodem první Prostor X s Michaelem Žantovským vyšel 3. září 2018.

Pokračování 2 / 6

Svoboda ostře o Ukrajině: Média situaci přepalují a Zelenského zveličují, zlo v lidech pokropí živá voda

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Davidem Svobodou • Videohub

20. června 2022

Nekritické vzývání Volodymyra Zelenského je projevem západního paradigmatu, že národy reprezentují jejich vůdci. Historii Ukrajiny je ale třeba psát zdola, její vládci byli vždy spíš ve vleku národa, neřkuli nadbyteční. „V tomhle smyslu si Západ opticky usnadňuje situaci. Zelenskyj mu nabízí nějakou přehlednou tvář a my si myslíme, že bez něj by si Ukrajinci ani neškrtli, ale je to dost možná naopak,“ říká David Svoboda.

Jaké má zdánlivě bezvýchodná situace řešení? Která média podávají o válce na Ukrajině relevantní zpravodajství a jak hodnotí práci těch veřejnoprávních? Co zůstává zamlčováno například v souvislosti s plukem Azov? Co je špatného na připomínce 80. výročí atentátu na Heydricha? A v čem se mýlil on sám? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X ukrajinista a historik David Svoboda.

Pokračování 3 / 6

Bříza: Naše slabost byla pro Putina pozvání, 3. světová by byla hotová za 2 hodiny, ale jaderný konflikt nebude

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vlastislavem Břízou • Videohub

4. března 2022

Použití velkorážní termobarické zbraně v uzavřeném bloku způsobí u živé síly doslova to, že jí to vysaje vnitřnosti, zlikviduje plíce, popisuje expert na jaderné zbraně Vlastislav Bříza mladší účinnost zbraně, která je v arsenálu Ruska na Ukrajině. Nasazení „atomovek“ ale Bříza vylučuje. Znamenalo by nejen vypuknutí třetí světové války, ale také velmi rychlý konec. Pouhé dvě hodiny by stačily k tomu, aby bylo rozhodnuto. 

Jakou roli může v celém konfliktu sehrát počasí? Která tři ukrajinská města je pro Rusko strategické dobýt? Jaké jsou dlouhodobé vztahy Ruska s Německem? Kolika jadernými hlavicemi disponuje a jak by při jejich odpálení fungoval protiraketový deštník? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X Vlastislav Bříza mladší, expert na jaderné zbraně z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK.

Pokračování 4 / 6

Klaus: Nejsem proruský, to jsou zlé útoky. Putin prohrál, vyznamenání Zelenského je od Zemana laciné gesto

 

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor Václavem Klausem • Videohub
10. března 2022

„Rusko v žádném případě nebylo zemí, ve které by si našinec, člověk mého typu, vůbec dovedl představit žít nebo přál žít,“ říká Václav Klaus. O tom, že politický, ekonomický i sociální systém bývalé supervelmoci nám není blízký, je přesvědčený roky. Nikdy neobhajoval ani Vladimira Putina, ale kritizoval, co dělá Západ. Hrozba toho, že rozpolcenost Ukrajiny špatně skončí, byla podle něj jasná, a proto vyzýval k dialogu. To se nestalo, za což můžou obě strany. Jednoznačnou chybou Ruska pak bylo, že zaútočilo.

Co si myslí o ukrajinských uprchlících, kteří přicházejí do Česka? Co Ukrajina vpádem Ruska získala? Proč podle něj většina Rusů válku podporuje a který z politiků by měl radši mlčet? I o tom mluví bývalý prezident České republiky Václav Klaus v rozhovoru pro Prostor X.

Pokračování 5 / 6

Romancov: Putin to ustojí, musíme pochopit ruskou společnost, je na ni strašný pohled a bude to ještě horší

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Michaelem Romancovem • Videohub

24. března 2022

Všichni významní sovětští politici i ti současní ruští včetně Vladimira Putina se odkazovali a odkazují k výroku Fjodora Ťutčeva, že Rusko nelze pochopit rozumem, je potřeba přijmout jeho duši. Podle politického geografa Michaela Romancova je třeba udělat pravý opak. Vzdát se sentimentu a racionálně analyzovat ruskou společnost. „Obraz, který nám vyjde, bude naprosto strašný, ale v okamžiku, kdy vím, jaké hrůze čelím, pak se tomu můžu teprve postavit,“ říká.

Čím si Vladimir Putin získal sympatie Rusů a co z něj udělalo jejich ideového vůdce? Jaký je rozdíl mezi ním a jeho předchůdci? Co nejbizarnějšího o západní společnosti šíří jeho propaganda? I to prozradil v rozhovoru pro Prostor X politický geograf Michael Romancov.

Pokračování 6 / 6

Idiotský Putinův útok, teď přijde větší brutalita a intenzivnější válka. Duel Šándor vs. Koštoval o Ukrajině

Video placeholde
Prostor X: Duel Andora Šándora a Daniela Koštovala • Videohub

11. dubna 2022

Aniž by chtěl být ruským advokátem, klade si Andor Šándor otázku, jestli Západ udělal dost, aby Rusko přesvědčil, že není hrozbou. „Oni vnímali, že my jsme jejich hlavní nepřátelé, to je i na nás tak trochu. Nemyslím si, že to můžeme jenom lehce odbýt tím, že řekneme, že Kreml potřebuje nějakou povídačku pro vlastní lidi.“ Na to Daniel Koštoval kontruje tím, že pro integraci Ruska se udělalo hodně, ale ono to odmítlo, a navíc porušilo jasně daná pravidla mírového soužití. Před tím uhýbat nelze.

O tom, jaké slabiny má dosavadní strategie ukrajinského boje, proč je ruská expanze do dalších zemí nepravděpodobná, v čem by mohlo být problematické případné nasazení dobrovolnických flígrů a kde je možné hledat příčiny konfliktu, diskutovali bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní poradce Andor Šándor a bývalý náměstek ministra obrany a diplomat Daniel Koštoval v Prostoru X.