Čtyři roky s pořadem Prostor X

Čtyři roky s pořadem Prostor X Zdroj: Reflex.cz

Pirk: Měli bychom se nakazit všichni. Landa: Opatření byla jako protektorát. Přinášíme nejlepší covidové rozhovory

Už čtyři roky Reflex přináší Prostor X. A když už je to výročí, nabídneme vám tento týden to nejzajímavější z uplynulých čtyř let ve výběru Čestmíra Strakatého. Pěkně roztříděné do pěti témat: politici, covidová pandemie, válka na Ukrajině, kultura a zpovědi osobností. Mimochodem první Prostor X s Michaelem Žantovským vyšel 3. září 2018.

Pokračování 2 / 6

Pirk: Koronavirus politici zneužili, měli bychom se nakazit všichni. Vadí mi, kdo vládne, chci vstup do KSČ odčinit

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janem Pirkem • Prostor X

4. března 2020

Nejlepší by bylo, kdybychom ten nový koronavir prodělali všichni rychle a získali imunitu, říkal kardiochirurg Jan Pirk. Reakce politiků byla podle něj populismus a těžení politických bodů. Vadilo mu, kdo tu tehdy vládl, a to i v souvislosti s minulostí politiků. Sám svůj vstup do KSČ vysvětluje jako velmi těžké rozhodnutí a morální kaňku, kterou se snaží odpracovat. 

Proč si Jan Pirk myslí, že smrt je začátek něčeho jiného? Proč mu záleží na péči o duši pacienta? Jak se dívá na problémy českého zdravotnictví? Proč odcházejí doktoři a nejsou sestry? A jak zpětně hodnotí svá těžká rozhodnutí ve střetu s komunistickou mocí?

Pokračování 3 / 6

Flegr vs. Beran: Nepletli jsme se, omikronem covid končí. Duel o očkování, imunitě i hrozícím kolapsu

Video placeholde
Prostor X: Duel Jaroslava Flegra a Jiřího Berana • Prostor X

12. ledna 2022

Kdo prodělal infekci v průběhu loňska nebo ještě začátkem letošního ledna, je proti variantě omikron chráněný asi z 18 %. „Všichni jsme teď na stejné startovní čáře,“ mírní biolog Jaroslav Flegr přílišný optimismus z příchodu další mutace koronaviru, kterou se podle něj nakazí skoro každý. Očkovat by se proto měli všichni včetně dětí. 

„Máme tady statisíce lidí, kteří patří do rizikové skupiny, kteří nejsou očkovaní, a my jsme rezignovali na to, abychom vymysleli nějaký způsob, jak se k nim dostat, jak je proočkovat. Raději se snažíme proočkovat celou populaci, což nebude mít nikdy tak výrazný efekt,“ namítá epidemiolog a vakcinolog Jiří Beran. Zásadní pochybení ve svých predikcích oba profesoři odmítají, a tak je jejich názorový střet v diskuzi Prostoru X poměrně radikální. Shodu nenachází ani v tom, kdy se v Česku poprvé objevil omikron.

Pokračování 4 / 6

Je tu očkovací diktatura. Vyhodil bych tě od zkoušky. Ostrý střet imunologů Šinkory a Hořejšího v Prostoru X

Video placeholde
Prostor X: Duel Jířího Šinkory a Václava Hořejšího • Prostor X

27. září 2021

Je po všem, shodli se imunologové Václav Hořejší a Jiří Šinkora. Epidemie v Česku podle nich loni v září končila. Oba taky míní, že imunita vyvolaná přirozeně proděláním nemoci covid-19 je lepší než ta z očkování. Dál ale většina jejich duelu v Prostoru X přinesla ostrý střet. O fungování imunity, o důležitosti očkování a vakcinaci dětí, o matení veřejnosti.

Měly by se očkovat děti? Jakou roli hrají protilátky a měl by je stát uznávat na úroveň očkování? Kdo mohl za podzimní a zimní vlnu? Skutečně máme epidemii za sebou? A je těch 30 tisíc lidí, kteří zemřeli, úplné maximum možných obětí na covid-19?

Pokračování 5 / 6

Daniel Landa: Taky mi umřel kamarád s covidem, ale lidi nemají co žrát, opatření mají dopady jako protektorát

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Danielem Landou • Prostor X

15. prosince 2020

Šokuje mě to, reaguje zpěvák Daniel Landa na kritiku, která na něj mířila po představení projektu Cesta ze tmy. Chce veřejnosti nabídnout levné testy na covid profesora Žďárského. V rozhovoru je místy opravdu ostrý, situace v Česku ho trápí a bojí se trvalé ztráty svobody. Chtěl promluvit v Poslanecké sněmovně a zákonodárcům říct, že řada lidí už dál nemůže.

Přijde Daniel Landa o své fanoušky? Proč mu na současném dění v Česku tak záleží? Jak si odpovídá na otázku, jestli je svoboda víc než ochrana života? A jde mu o peníze?

Pokračování 6 / 6

Petr Smejkal: Zákonnost opatření nebyla naše věc, osobně se mě dotklo, jak nás exministr Arenberger popravil

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Petrem Smejkalem • Prostor X

3. června 2021

Jsem už unavený, říká v otevřeném rozhovoru o konci Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) na ministerstvu zdravotnictví a boji s pandemií člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal. Ostře se vyhraňuje proti bývalému ministrovi zdravotnictví Petru Arengergerovi, který se prý s odborníky z MeSES rozešel, jako by byli kus hadru. Skupina zákonnost opatření neřešila a nenese za případnou nezákonnost odpovědnost, ta je na politicích. Pokud by ho tehdejší ministr Adam Vojtěch požádal, tak by mu MeSES mohla znovu radit. 

Jak stát obecně přistupuje k lidem, kteří mu chtějí pomoct? Zuří tu teď boj o interpretaci epidemie? Kdo měl řešit, jestli opatření odpovídají zákonu? Kde se stala chyba? A musely být školy skutečně zavřené?