Video placeholde

Linda Bartošová: Některé poznámky mě zraňovaly, teď už předsudky chápu. Respekt si ale zaslouží každý

Promlouvat k divákům z obrazovky je pro řadu moderátorek a moderátorů snem, který když se splní, stává se drogou. V už tak konkurenčním mediálním prostředí je proto televizní éter mimořádně prestižní záležitostí. Linda Bartošová nejenže dokázala uspět v tom veřejnoprávním, do kterého přišla coby studentka žurnalistiky a také držitelka korunky České Miss World, kvůli čemuž si vyslechla bezpočet zraňujících poznámek, ale v jednu chvíli se věnovala až pěti zpravodajským disciplínám, moderováním Událostí počínaje a živými reportérskými vstupy konče. „Je to velká zátěž nejenom na organismus, ale i na hlavu, protože se nemůžete nikdy jednomu formátu věnovat stoprocentně, a to už nechci do budoucna v ničem,“ přiznává novinářka, která od ledna čerpá kreativní volno. Rozhovor byl natočen ještě před tím, než Bartošová oznámila, že se teď do České televize vracet nebude.

Do zahraniční redakce České televize nastupovala Linda Bartošová před osmi lety, a kromě náročného směnného provozu v ní nelítostně zapadla i do škatulky modelky. „Chápu, když v zemi, kde moderuje hlavní zpravodajské relace v soukromých televizích hodně účastnic soutěže krásy, když jedna taková účastnice soutěže krásy, byť zároveň studentka žurnalistiky, přijde do takového prostředí, že tam předsudky mohly být, byť by to v ideálním světě bylo jinak a každý by mě chtěl nejdřív poznat, jaká doopravdy jsem a jaké jsou moje motivace v práci,“ říká s odstupem času, během kterého nasadila takové tempo, že loni na podzim zjistila, že jede nadoraz.

Navzdory zkušenostem i vzdělání v oboru se ale pořád najdou tací, kteří mají potřebu předhazovat jí její minulost a snižovat relevanci jejích názorů. „Když se vyjadřuju k tématům sexismu, sexistické kultury, která u nás v něčem dost panuje, tak jakmile tohle vytáhnu, tak lidi mají často pocit, že tím, že jsem někdy byla v módním průmyslu, byť velmi krátkou chvíli a náhodou, že vlastně nemám právo, nebo že je to ode mě nedůvěryhodné, když se těm tématům věnuju,“ popisuje své zkušenosti a je přesvědčená, že respekt si zaslouží každý, i „žena, která pracuje v pornoprůmyslu.“ Tím, že právě problematikou stereotypizace a diskriminace žen ve společnosti, na kterou poukazuje, vyvolává emoce, se netají, ale přestat s tím nehodlá. Považuje ji za své celoživotní téma a promítla ji i do své knihy Novinářky. V té vyzpovídala své kolegyně jako např. Danielu Drtinovou, Světlanu Witowskou, Petru Procházkovou nebo Lenku Kabrhelovou, které mají zásadní vliv na podobu české mediální scény.

„Rozhodovací vliv je klíčový třeba i v tématech, která se v médiích zobrazují a potažmo potom i ve společnosti. Třeba témata péče, která nechci stereotypizovat, ale běžně si je berou za svá spíše ženy, protože ženy jsou v dominantní míře v pečující roli, ať už o děti, tak posléze o staré rodiče, takže to jsou věci, které se jich bytostně dotýkají. Dřív nebo později v životě je většina z nich zažije, proto tomu logicky věnují větší prostor a energii ve své práci. A když ve vedení nebudou, tak tam bude méně i těchto témat, takže i proto si myslím, že je ženský prvek velmi důležitý,“ vysvětluje a jako podnět k zamyšlení dodává, že na mapě zahraničních zpravodajů České televize je momentálně pouze jedna zpravodajka.

Jkému formátu by se ráda věnovala? Čím jí diváci lichotí? Na jaký svůj výstup před kamerou vzpomíná jako na skutečnou katastrofu? Kdy byla ve vysílání neobjektivní? Nebo jakou knihu napsat odmítla? Na tyto a další otázky odpovídala novinářka Linda Bartošová ve speciální sérii rozhovorů Prostoru KVIFF X.