Video placeholde

Amfetamin pro herce, natáčení s alkoholem, Kocián na perníku. Řezník o svém novém filmu i hudbě

Své alter ego – kontroverzního rapera Řezníka považuje Martin Pohl za marketingově nejzajímavější verzi sebe sama. Kromě něj je také inženýrem ekonomie, herním vývojářem, kreslířem, režisérem a scenáristou. Právě film je tím, co ho dlouho lákalo, dokonce se hlásil na FAMU.  U ústního pohovoru se ale netajil tím, že všechny české filmy stojí za „hovno“. Až pak mu došlo, že v přijímací komisi sedí jejich tvůrci. Navzdory absenci vzdělání v oboru vydělal jeho první celovečerní snímek Párty Hárd, jehož vznik si sám zafinancoval, milion korun, a jeho volné pokračování Párty Hárder s podtitulem Summer Massacre teď vstupuje do kin pod hlavičkou jedné z největších českých distribučních společností.

„Je to pro mě splněný sen,“ přiznává režisér a scenárista Martin Pohl, jehož nový film Párty Hárder: Summer Massacre právě vstupuje do celostátní distribuce. S tím prvním, který si sám napsal, zrežíroval a zaplatil, objížděl kina sám. I tak ho na velkém plátně vidělo cca 15 tisíc diváků a další milion na Youtube, kde ho po vypuknutí první vlny koronaviru zdarma zpřístupnil s tím, že „nebudeme čekat, až skončí epidemie. Kdoví, kdy to bude, tak aspoň tím lidem teďka zvedneme náladu a zároveň si můžeme připravit trošku půdu pro případný druhý díl, protože když to uvidí co nejvíc lidí, tak pak přijdou třeba do kina na pokračování.“

Zda se mu „s dvojkou“ podaří návštěvnost překonat, se ukáže po premiéře 23. června, zájem distributora se mu ale vzbudit povedlo. „Tohle to byla i jedna z věcí, když jsme pak mluvili s Bontonfilmem, tak to opravdu brali jako velký úspěch, že se nám podařilo po vlastní ose si objet kina, že to vidělo tolik lidí, že to má tolik fanoušků. Byli z toho vlastně docela nadšení a víceméně nám tam povolili úplně všechno, co jsme vymysleli, a nekecali nám do toho, což bylo super,“ pochvaluje si benevolentní přístup, který v praxi znamenal třiadvacetidenní natáčení pod vlivem alkoholu nebo obsazení drogově závislých.

„Když se natáčel v jedničce závěrečný mejdan, což bylo opravdu dvoudenní natáčení od rána do večera, tak jsem musel koupit asi 10 gramů amfetaminu, aby tam všichni lidi mohli pokračovat od začátku do konce. A docela to zafungovalo, stihli jsme to natočit, ale už je to na těch lidech trošku vidět,“ popisuje okolnosti vzniku svého celovečerního debutu, ve kterém si zahráli jeho kamarádi alkoholici, drogově závislí a jinak narušení jedinci, což zajistilo autenticitu vyznění. Příležitost dostali i v pokračování, kde se navíc objeví i člen skupiny Lunetic Martin Kocián, který roky zkouší neúspěšně skoncovat s pervitinem. „Byl skvělý, kamarádský. Vždycky jsme se divili, kde bere tolik energie,“ vtipkuje Pohl na účet bývalého popového zpěváka.

S nadhledem je potřeba brát i jeho hudební kariéru. Coby Řezník sice rapuje o zabíjení a znásilňování, ale explicitními texty chce poukázat, že svět není jen krásné růžové místo, že ve skutečnosti může být krutý a žijí v něm monstra jako Josef Fritzl, o kterém je písnička Ta holka v mým sklepě. Na reálné problémy narazí i hráči osmého dílu jeho hry Život není krásný. „Člověk hraje za exekutora Vladimíra Brehowského, který má poslední den předtím, než nastoupí do důchodu, a má tři poslední kšefty, které musí vyřešit. Je tam třeba dítě v děcáku, které zdědilo dluh po rodičích,“ popisuje sociální aspekt připravované hry, na jejíž vývoj se mu v crowdfundingové kampani podařilo vybrat 400 tisíc. Kromě ní chce letos vydat ještě nové album a čtvrtou knihu Martyho frků.

I na to, co ho vedlo k tomu, že vystudoval ekonomickou vysokou školu, kdy si poprvé nasadil masku, jaké jsou jeho zkušenosti s drogami, o čem je novinka Párty Hárder a zda se dvojice komedií dočká ještě třetího pokračování, odpovídal v Prostoru X Martin Pohl, režisér, scenárista, herní vývojář, kreslíř a taky horrorcorový raper vystupující pod pseudonymem Řezník.