Video placeholde

Lékař Kubek: Ministr Vojtěch nám ubližoval, s Babišem má vztah jako s otcem. Vrací se, abychom zapomněli

Třicet tisíc lidí zemřelo, epidemie nebyla, zapomeňte. Tohle poselství je podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka pravý důvod, proč se Adam Vojtěch vrátil do funkce ministra zdravotnictví. Kubek se proti Vojtěchovi znovu ostře vymezil. Tři roky prý ministr házel komoře i jemu osobně klacky pod nohy. Zdůrazňuje, že je třeba očkovat i děti, vyžadování očkování nebo testu pro užívání služeb nebo cestování je podle něj správné.

Andrej Babiš se chce od epidemie odstřihnout, říká Kubek. Proto znovu jmenoval právě Vojtěcha. Jejich vztah je podle Kubka jako vztah otce se synem, Vojtěch je přitom submisivní. Proto prý hrozí, že se zopakují chyby z loňska, zejména kvůli volbám. Kubek cítí pocit déjà vu. I když připouští, že jsme v jiné situaci, virus je prý taky jiný, nebezpečnější.

Ještě že máme tak pomalé soudy, říká Kubek v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a následné výrazné rozvolňování. Kdyby se prý rozhodlo rychleji, měli bychom velké problémy. Kubek kritizuje neschopnost úředníků ministerstva zdravotnictví, ale taky říká, že se z práva stal fetiš. Zdraví a ochrana lidí jsou podle něj hodnota větší.

Kubek odmítá kritiku ze strany Adama Vojtěcha. Tvrdí, že byl i v první polovině loňského roku velmi aktivní. Právě i na jeho popud ze začátku března prý začal Andrej Babiš řešit nedostatek roušek a dalších pomůcek. Kubek zároveň popisuje svoje zkušenosti s ministrem Vojtěchem. Prý lékařské komoře ubližoval a házel klacky pod nohy třeba tím, že nedodával dokumentaci potřebnou pro kontroly.

Jaké riziko plyne z rychlého rozvolnění? Jakou roli hraje dodržování práva a svoboda? Proč je třeba očkovat děti? A je Kubkova kritika Vojtěcha osobní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>