Video placeholde

Hel: Nová mutace koronaviru je i v Česku, vymýtit ho by bylo nebezpečné, na podzim se vrátí i přes očkování

Prosíme premiéra Babiše o schůzku, říká imunolog profesor Zdeněk Hel z americké University of Alabama. Společně s Iniciativou Sníh nabízí doporučení a řešení ke koronavirové krizi. Vláda podle něj teď jde tou nejhorší možnou cestou nepřiznaného promoření společnosti. Hel v obsáhlém rozhovoru popisuje, proč bychom neměli chtít covid-19 úplně vymýtit, jaké daleko větší hrozby přijdou a jak funguje imunita po nákaze. Nová mutace viru, která se šíří rychleji, je prý prakticky jistě v Česku.

Nejlepší cesta je podle profesora Hela výrazně zvýšit kapacity testování. Používat by se podle něj měly testy PCR a taky je třeba zavést bezbolestné odběry, které by byly jednodušší a levnější. Jde o odběry výtěrem z nosu, které už jsou dostupné, a Hel nechápe, proč je ještě nepoužíváme, podobně jako vyhodnocení testů s pomocí robotů. Připouští, že za tím můžou být byznysové zájmy. Antigenní testy mají taky své místo, ale ne v rámci testování „plošného“.

Část odborníků v Česku šíří bludy, míní profesor Hel. Zmiňuje například rektora UK Zimu nebo epidemiologa Berana. Vláda by se podle něj měla obrátit na skutečné odborníky. Její přístup je teď špatný, de facto promořuje společnost a hrozí, že se z třetí vlny stane třetí vlnovka, kdy každé další rozvolnění povede k růstu epidemie. Podle Hela je třeba udělat kroky, které by dalším lockdownům zabránily. Důrazně varuje před dlouhodobými následky koronaviru, jako je třeba tzv. covidová mlha.

Nová mutace viru z Velké Británie je skoro určitě v Česku, tvrdí Hel. Nerozumí tomu, proč se tu neprovádí dostatečné sekvenace viru, kterými by se to mohlo potvrdit. Mutace je sice ve výsledku nebezpečnější, ale může být v něčem i pozitivní. Imunita po prodělání nemoci podle Hela zřejmě chrání jen omezenou dobu, ale další reinfekce už jsou slabší. Na podzim nás zřejmě navzdory očkování čeká další vlna pandemie, která ale právě díky tomu bude slabší.

Hel upozorňuje, že covid tu s námi bude navždy a my bychom se ani neměli pokoušet ho vymýtit. Bylo by to nebezpečnější, protože bychom přišli o obranu před dalšími koronaviry, které jistě přijdou. Imunolog říká, že vědci vědí o desítkách. Větší hrozbou je ale pandemie ptačí chřipky, která podle něj přijde jistě, je jen otázka kdy. Bude přitom daleko nebezpečnější, smrtnost možná bude v desítkách procent.

Proč jsou PCR testy jedinou cestou a kdy je na místě použít testy antigenní? V čem chybuje česká vláda a proč neposlouchá odborníky? Jak mutuje koronavirus a jak se mění jeho vlastnosti? A proč je na místě mít obavy z dalších pandemií?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>