Video placeholde

Trump odmítl covid a možná férově vyhrál. Bojím se ale, kam jeho výroky povedou, říká exvelvyslanec Kolář

Donald Trump se vyhlásil za vítěze a zpochybnil volby, vyslal zprávu svým příznivcům, že si nesmí nechat vítězství ukrást, říká bývalý velvyslanec ve Spojených státech a diplomat Petr Kolář. Trump i Biden se podle něj budou v dalších hodinách a dnech prohlašovat za vítěze. Je ale dost možné, že Trump znovu vyhrál i bez toho, aby do voleb zasáhl třeba Nejvyšší soud. Zřejmě rozhodnou až korespondenční hlasy.

Trump mluví za Američany, kteří si nechtějí vzít svoji svobodu a nechtějí si nechat nic nařizovat, míní Kolář. To je platné stále víc. Díky tomu politicky ustál pandemii koronaviru. Prostě ho odmítl, stejně jako roušky, což mohlo být části Američanů blízké. Kolář zmiňuje progresivistické posuny ve Spojených státech, které ale řada lidí odmítá, stejně jako Trump.

Průzkumy se podle Koláře znovu spletly, protože opět nepočítaly se studem lidí, kteří se nechtějí přiznat k podpoře Donalda Trumpa. Volí ho ale prý i vzdělaní a majetní lidé, kteří s ním sice ve všem nesouhlasí, ale v pohledu na svět jim je bližší. Kolář se ale bojí, kam teď poroste rozdělení společnosti. Extrémy na obou stranách výsledky nepřijmou a může to vést ke střetům, rabování a v černému scénáři i k občanské válce.

Joe Biden se stále prezidentem stát může, jeho cesta k úřadu je ale stále složitější. Podle Koláře ho poškodilo třeba i to, že ho podpořil bývalý prezident Barack Obama, který je prý u řady Američanů neoblíbený. Kolář nicméně míní, že druhé prezidentství Donalda Trumpa může být i pozitivní, minimálně pro české zájmy. Jeho posun od šílence do relativně rozumného politika je aspoň mezinárodní a bezpečnostní politice zřejmý.

Co rozhodlo volby ve Spojených státech? Kdo jsou teď voliči Donalda Trumpa? Proč průzkumy stále neumí trefit nálady ve společnosti? A kam až může vést ostrá rétorika, se kterou Trump přišel hned den po volbách?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>