Video placeholde

Na Tchaj-wan bych mohl jet do podzimu, už jsem se rozhodl, možná na to doplatíme, říká šéf Senátu Vystrčil

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan se zřejmě skutečně uskuteční. Už se rozhodl a víc řekne v úterý. Tvrdí, že jeho motivací jsou mimo jiné vyrovnání pročínského postoje prezidenta Zemana a dál trvající tlak Číny. Dodává, že se nemůže zbavit myšlenek na to, že Čína mohla přispět ke smrti Jaroslava Kubery.

Na Tchaj-wan bych chtěl jet jako předseda Senátu, takže do podzimu, popisuje své plány Vystrčil. Tlak na něj byl v poslední době hlavně nepřímý, co se ale stane po tom, až cestu oznámí, těžko předjímá. Přiznává, že nás to bude bolet, tedy zřejmě hlavně podnikatele. Jde ale i o hodnoty, nemůže nám jít jen o to, mít se dobře. V této souvislosti zmiňuje Václava Havla a to, co doma i ve světě reprezentoval. Na Tchaj-wanu se chce ale taky leccos přiučit.

Miloš Vystrčil a Miloš Zeman byli přátelé, kvůli zahraniční politice se už několikrát střetli. Proměnu jejich vztahu a posun prezidenta v rozhovoru senátor popisuje. Zemanův postoj k Číně byl jednou z věcí, které Vystrčila posunuly směrem k rozhodnutí na Tchaj-wan jet. Je podle něj nešťastné, že dva nejvyšší ústavní činitelé a ministr zahraničí mají odlišné pohledy na zahraniční politiku Česka. Vyřešit by to mohly volby, třeba ty prezidentské.

Volby 2020: První kolo voleb do Senátu proběhne 2. a 3. října>>>

Předseda Senátu taky argumentuje pro odvolání místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa z funkce, jeho výroky na adresu československých legionářů jsou podle něj mimo. Za dvojitě hloupé má plány vlády vzít samosprávám peníze v rámci opatření na zmírnění dopadů pandemie koronaviru a vrátit jim část z nich prostřednictvím dotací. Připravuje vlastní plán, jak výpadek příjmů obcím a městům kompenzovat.

Přemýšlí Miloš Vystrčil o kandidatuře na prezidenta? Co ho motivuje uskutečnit cestu na Tchaj-wan? Jakou cenu za ni bude Česko platit? Jak na něj působí tlak Číny a jak mohl přispět ke smrti Jaroslava Kubery? A jak chce dostat víc peněz do obcí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>