Video placeholde

Stárnoucí Zeman a Duka úporně brání svět, který mizí, jsme na křižovatce dějin, říká historik a kněz Petráček

Profesor historie, teolog a katolický kněz Tomáš Petráček byl nedávno odvolán z funkce sídelního kanovníka Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě. Říká, že to bylo osobní. Na odvolání tlačil probošt Piťha, kterého Petráček kritizoval za kázání o istanbulské úmluvě, ale vadil taky kardinálu Dukovi. Mluví o kulturní válce, kterou teď církve ve střední Evropě vedou.

Podle Petráčka jsou kardinál Duka a prezident Zeman staří pánové, kteří se snaží bránit svou představu o světě, který se ale mění. Jejich spojenectví má delší trvání a je hodnotové, vystoupení mluvčího Ovčáčka ale bylo už pro Petráčka spíš provokací. V rozhovoru detailně popisuje své spory s kardinálem i to, co vedlo k jeho odvolání. Na obranu neměl příliš prostoru a mluví i o vulgárních útocích.

Petráček se dostal pod kardinálovu kritiku i kvůli svému článku, ve kterém srovnává roli církve v dnešní střední Evropě s fašistickou Itálií. Velká podobnost je už teď vidět v Polsku a Maďarsku, kde je propojení církve a státu velké a jde o identitární politiku a moc. V Česku jsou zjevné podobné tendence, ale chybí tu silní politici, jako jsou polská PiS a Viktor Orbán, i když se o něco srovnatelného snaží Václav Klaus mladší. Petráček popisuje, v čem je nebezpečí toho spojení a co vlastně dnes znamená identitární politika.

Ke změně světa kolem nás podle Petráčka pomáhá i epidemie koronaviru a vše kolem ní. Společnost se změní a je jen na nás, jestli k lepšímu. Vést by totiž mohly zavřené hranice a rostoucí nacionalismus i k válkám. Je to čas na zastavení se a zvážení svého dosavadního života, včetně priorit a hodnot. Epidemie je další ze zvládnutých krizí, které by pro nás ale měly být budíčkem. Podobně jako třeba migrační krize.

Jak by mohla epidemie koronaviru Česko a svět změnit? Jak to bylo v minulosti? Jak se mění dnešní svět a proč se tomu prezident Zeman a kardinál Duka tak brání? Jak se projevuje propojení státu a církve ve střední Evropě a u nás? A jak daleko od fašistické Itálie jsme?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>