Video placeholde
Dita Protopopová -  politička za ANO a psychiatrička, která psala posudek na duševní zdraví Andreje Babiše mladšího
Dita Protopopová -  politička za ANO a psychiatrička, která psala posudek na duševní zdraví Andreje Babiše mladšího
Rodina Andreje Babiše se psem Maxem. Zleva partnerka Monika, syn Fred, Max, Andrej a dcera Vivien
Andrej Babiš se synem v zoo Praha
Ranní běh Jany Adamcové  a dětí ve stínu palem.
6
Fotogalerie

Bývalý pilot Boeingu, rebel i vyšetřovaný muž v kauze Čapí hnízdo. Kdo je Andrej Babiš mladší?

Do včerejšího večera téměř neznámý člověk, dnes muž, kterého zná skoro celá republika. Díky němu se patrně bude hlasovat o nedůvěře vládě. Kdo je Andrej Babiš mladší, který ve Švýcarsku řekl Seznam zprávám, že v kauze Čapí hnízdo vůbec nevěděl, co podepisuje, a že ho jeho otec raději nechal „uklidit“ na Krym?

Až do včerejšího večera se o Andreji Babišovi mladším téměř nevědělo. Nemohla ho najít ani policie, která jej, stejně jako jeho otce a premiéra české vlády vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo, jehož akcie prý Babiš junior držel. 

Andrej Babiš mladší je prvorozeným synem premiéra Andreje Babiše a jeho první manželky Beaty rozené Adamovičové, se kterou se seznámil na bratislavském gymnáziu. Andrej junior má starší sestru Adrianu, která také figuruje ve vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Oba pak mají dva nevlastní sourozence z otcova vztahu s Monikou Babišovou (rozenou Herodesovou) – Vivien a Frederika.

Vyjádření Babiše mladšího je třeba vnímat jako slova obviněného, říká advokátka >>>

Pilot

Andrej junior se narodil v roce 1983. Většinu života se věnoval letectví a živil se jako pilot pro společnost Travel Service, odkud ho ale údajně vyhodili. „Nedokázal se podřídit autoritám,“ citoval týdeník Aha! v roce 2016 svůj zdroj.

V roce 2016 si pořídil rodinný dům v pražských Ďáblicích za 12 a půl milionu korun. Poté se po něm slehla zem. Až včera se poprvé vyjádřil do médií prostřednictvím Seznam zpráv, které ho zastihly v jeho bytě ve Švýcarsku, kde žije se svou matkou Beatou.

Stejně jako Andrej junior má i jeho sestra Adriana Bobeková psychické potíže. Od 16 let se údajně léčí s bipolární poruchou. Do roku 2008 ale byla místopředsedkyní představenstva Babišovy společnosti Imoba.

Zvláštní je, že zdraví svých dětí, na které v roce 2013 Babiš přísahal a v roce 2018 jej zpochybňuje, nebylo překážkou k tomu, aby jim svěřil správu svého majetku.