Prezidenti Česka a Československa

Prezidenti Česka a Československa Zdroj: Koláž Reflex / Blesk / Profimedia

Petr Pavel je čtvrtým prezidentem České republiky.
Mezi našimi prezidenty je Miloš Zeman rekordmanem v počtu členství v politických stranách
Václav Klaus byl společně s Edvardem Benešem našim nejvzdělanějším prezidentem
Heslo Václav Havel má na Wikipedii z našich prezidentů nejvíce jazykových mutací
Gustáv Husák ztrávil ve vězení 9 let. Nejvíc z našich prezidentů.
12
Fotogalerie

Petr Pavel ve srovnání s ostatními prezidenty. Zlatá střední cesta a naprostý průměr

Petr Pavel bude čtvrtým prezidentem Česka a dvanáctým, pokud počítáme i Československo. A ve srovnání se svými předchůdci takřka v ničem nevyčnívá. Do úřadu nastupuje v prezidentsky průměrném věku 61 let. Není ani profesorem jako Klaus s Benešem a Masarykem, ale také není vyučeným zámečníkem jako Novotný, kameníkem jako Zápotocký nebo truhlářem jako Gottwald. A generálem byl už Svoboda.

Pokud jde o počet dnů v úřadu, začíná Petr Pavel s nulou. A když nedojde v následujících letech ke změnám v ústavě, rekordmany Masaryka (6239 dní), Husáka (5309) a Havla (4586) nepřekoná. Dvě pětiletá funkční období, které mu maximálně stávající úprava nabízí, vyjdou tak jako u Klause a Zemana na přibližně 3650 dní. Nejkratší dobu v úřadu pobyl Antonín Zápotocký. Byly to 4 roky, 7 měsíců a 23 dní.

Do úřadu nastupuje Petr Pavel ve věku 61 let, což je průměrný věk nástupu do funkce našich prezidentů. Nejmladší byli na začátku jednapadesátiletí Beneš a Gottwald a nejstarší dvaasedmdesátiletý Svoboda. Je dvakrát ženatý, stejně jako Zeman, Klaus, Havel a Husák a má dvě děti (a jedno nevlastní) jako Zeman, Klaus, Husák, Svoboda a Zápotocký. Jinak Masaryk měl dětí pět, Novotný, Gottwald a Hácha jedno, Havel a Beneš byli bezdětní. 

 

Během své prezidentské kariéry zažil nejvíce premiérů ve funkci T. G. Masaryk. Bylo jich celkem osm. Šest jich provázelo Klause, Havla a pět Zemana a Beneše. S jedním premiérem si vystačili Gottwald a Zápotocký.

Strany a vězení

Pavel byl členem KSČ. Stejně jako Zeman a pochopitelně Husák, Svoboda, Novotný, Zápotocký a Gottwald. Mimochodem v nejvíce stranách byl odcházející Miloš Zeman, kromě KSČ to bylo Občanské fórum, Občanské hnutí, ČSSD a Strana práv občanů Zemanovci.

Petr Pavel je z Plzeňského kraje, stejně jako Edvard Beneš. Dva prezidenty měl ještě Středočeský kraj (Zeman a Zápotocký) a Jihomoravský (Gottwald a Masaryk). Víc měla Praha (Havel, Klaus a Novotný, i když v době jeho narození Letňany ještě nebyly součástí hlavního města).

Pokud víme, tak Petr Pavel nebyl ve vězení. To ani Zeman, Klaus, Beneš a Masaryk. Stále má ale mírná většina našich prezidentů zkušenost s alespoň krátkým pobytem za mřížemi, případně v koncentračním táboře. Ať už to bylo několik dní jako u Gottwalda, Svobody a Háchy nebo let jako u Zápotockého (9 měsíců vězení, 5 let koncentrační tábor), Novotného (cca 4 roky koncentrační tábor), Havla (celkem cca 5 let) a Husáka (9 let).

Jazyky a mutace

Petr Pavel umí anglicky a domluví se francouzsky a rusky. Podobně je na tom Miloš Zeman, jen místo francouzštiny se uvádí němčina, stejně jako u Klause, u kterého je někdy zmíněná i italština. Havel si vystačil s angličtinou a školní ruštinou. Ta byla doménou komunistických prezidentů, Zápotocký s Novotným pravděpodobně ovládali i němčinu, Gottwald ještě francouzštinu a angličtinu, Ludvík Svoboda maďarštinu, kterou dokonce vyučoval. Vzdělaný právník Husák uměl kromě francouzštiny, němčiny a ruštiny ještě maďarštinu a latinu. Ovšem pokud jde o jazyky, nejlépe na tom byli Beneš (angličtina, francouzština, němčina, latina, řečtina), Hácha (totéž plus italština, polština, ruština, slovinština) a Masaryk (totéž co Hácha jen místo slovinštiny srbochorvatština).

Ještě před nedávnem mělo heslo Petra Pavla na Wikipedii nejméně jazykových mutací ze všech zmíněných. Po zvolení ale vyšplhal z 15 jazykových verzí na 47, a přeskočil tak zatím Antonína Zápotockého, Emila Háchu a Antonína Novotného. Nejvíce jazykových mutací má heslo Václav Havel (102), následované Milošem Zemanem (79), Václavem Klausem a Tomášem Garriguem Masarykem (oba 71).   

Za konzultace děkujeme publicistovi Martinu Gromanovi z podcastu Přepište dějiny.