Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS

Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS Zdroj: Tomáš Tesař

ODS v Praze nevyhrála, přesto rozhoduje o magistrátní koalici

Premiér Petr Nečas je zděšen výsledky „maturit na zkoušku“, TOP09 požaduje jednání o pražské koalici na nejvyšší stranické úrovni a podle průzkumů STEM 62% lidí souhlasí s odborovými stávkami.

Ve vládní koalici to skřípe. Premiér Nečas dal najevo, že „je zděšen“ třetinou neuspěvších maturantů v „maturitách na zkoušku“. Ministr Dobeš si to těžko může vyložit jinak, než jako nesouhlas s rychlým zavedením těchto maturit, o něž se zasazuje (Nečasův postoj byl od počátku zdrženlivý).

 

Jednání o koalici v Praze se zadrhlo, ODS se zatím nerozhodla, komu dá přednost (jak to, že ODS, která ve volbách nevyhrála, fakticky rozhoduje o tom, koho si zvolí za partnera, tj. jak mohli potenciální partneři připustit, aby taková pro ně nevýhodná situace vznikla? Způsobili si to sami tím, že prakticky předem vyloučili jednu z variant, tj. koalici TOP09 a ČSSD, lídr ČSSD v Praze Dienstbier ml. ji preferoval, ale byl ve vlastní straně odmítnut). Nakonec to vypadá, jako by jediné možné řešení byla skutečně velká koalice, TOP09 – ČSSD – ODS, v reálu asi nikdo nebude mít tu drzost něco podobného prosazovat, jenže ostatní narážejí na nepřekonatelné překážky. TOP09 vyzvala na tiskovce předsedu Nečase, aby se do věci vložil a aby jednání o koalici probíhala na nejvyšší stranické úrovni, předseda ODS to odmítl s tím, že vedení ODS se neplete do komunální politiky a že kdyby to TOP09 myslela vážně, nevzkazovala by mu to přes média. Problémům mezi koaličními stranami se věnuje naše dnešní glosa.

 

 

Podle průzkumu STEM 73% lidí pokládá za správné, když lidé vyjadřují svou nespokojenost demonstracemi, se stávkami souhlasí 62%. Tomu nerozumím, obojí je u nás zaručeno ústavně (Listinou základních práv a svobod) a zákony. A pokud jde o politické hodnocení, každý konkrétní akt se musí posuzovat zvlášť.