Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Policejní prezidium ve službách ČSSD

Když jsem dostal poprvé informaci o pokynu policejního prezidia monitorovat meetingy ČSSD, nevěnoval jsem tomu pozornost. Pak se ale fáma vracela jako bumerang pořád dokola, až se nám nakonec podařilo získat výpověď řadového policisty, kterému zneužívání policie k politickým účelům vadí stejně jako nám.

 

Jeho dopis bez nějakého redigování přetiskujeme:

 

„Je to asi 5 minut, co jsem dočetl Váš rozhovor s ministrem Pecinou. Po jeho přečtení však z obavy o svoji budoucnost tak neučiním. Víte, sice nemám konspirativní vidění světa, ale slova patrně mého budoucího ministra mně upřímně vyděsila. Jsem totiž policista, konkrétně vedoucí funkcionář na jednom z odborů Služby kriminální policie a vyšetřování. Jde o základní "okresní" kriminálku podobně jako např. pardubická.

Je to asi měsíc, možná dva, co přišel z Policejního prezídia pokyn, že policisté mají monitorovat mítinky ČSSD. Na vysvětlenou, monitorování jakýchkoli shromáždění a zajištění veřejného pořádku je úkolem policie, o tom žádná. Zákon o právu shromažďovacím dokonce stanovuje speciální oprávnění pro ukončení shromáždění apod. Co mně ale překvapilo, byl pokyn, aby mítinky sledovala nejméně jedna dvoučlenná hlídka kriminalistů a kriminalistický technik se záznamovou technikou. A zdůrazňuji, pouze mítinky ČSSD! To skutečně zavání zneužitím policie a zejména kriminální služby, kdy ochrana veřejného pořádku není jejím hlavním úkolem. Ano, samozřejmě, naší povinností je předcházet, odhalovat a vyšetřovat trestné činy. K těm může na podobných akcích dojít. (Ale kde ne, že?) I tak je to podle mého nestandardní. A proč jenom mítinky ČSSD? Proč ne všech stran? A další důležitá věc, zvýšená pozornost se má věnovat akcím, na kterých vystupuje pan předseda!

Možná jenom čeřím vodu a kolegové na prezídiu měli obavy z napadení pana předsedy po vajíčkových útocích, jednali v dobré víře, bez postranních úmyslů a politických tlaků. V současné politické atmosféře a štvavé kampani to na mně dělá opačný dojem. Nikdy za svojí kariéru jsem se nesetkal s něčím podobným. Mým úkolem je vyšetřovat tr. činy a ne plnit pokyny Lidového domu a chránit jeho vládce. A ani vládců z jiných domů. Jsem u policie, protože tomu chci věřit: Zveřejňování podobných informací je jednou z cest, jak podobným praktikám zabránit, nebo na ně alespoň upozornit. A z téhož důvodu Vám posílám tuto informaci.

V zájmu objektivity musím dodat, že ve zmíněném pokynu nebyla stanovena povinnost monitorovat a lustrovat odpůrce. To v žádném případě a jsme tak na žádných mítincích nečinili. Dále, že náš krajský ředitel rozšířil svým rozkazem uvedený pokyn o monitorování mítinků všech politických stran. ČSSD je však věnována pozornost největší. Ještě jednou se omlouvám, že jsem neuvedl své jméno. Není to příliš statečné, ale skutečně mám obavy, co se bude v následující době dít.“

 

Dopis jsme ověřili, je pravý, a pravá je i informace o tom, že Policejní prezidium začalo s proměnou policie na ochranné sbory ČSSD. Bůh chraň tuto zemi!