Video placeholde
V budově Filozoficé fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
V budově Filozoficé fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
V budově Filozoficé fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
V budově Filozoficé fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
V budově Filozoficé fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
9
Fotogalerie

Střelba na Filozofické fakultě ONLINE: Útočník zavraždil 14 lidí. Vraždu v Klánovicích potvrdila balistika

Na Filozofické fakultě UK v Praze na náměstí Jana Palacha je hlášena střelba. Podle prvotních informací policie jsou na místě mrtví a zranění. V budově univerzity zasahuje policie, probíhá evakuace studentů, okolí je neprodyšně uzavřeno. Nejnovější informace sledujte v tomto online přenosu. 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 16:23

VRAŽDA V KLÁNOVICÍCH POTVRZENA

Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). Policie to dnes odpoledne uvedla na sociální síti X. Policisté dosud hovořili o tom, že indicie naznačují spojitost mezi případy a než se potvrdí, plánovali udržovat v Klánovickém lese zvláštní opatření pro případ, že by tam hrozilo další nebezpečí.

Oběťmi v Klánovicích jsou podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera. Při čtvrteční tragédii v univerzitní budově v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici. "Balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity," uvedla policie.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 14:41

POLICIE PROŠETŘUJE DALŠÍ LIDI

Policie zadržela čtyři konkrétní lidi, kteří nezákonným způsobem reagovali na čtvrteční čin střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Pro muže, jenž uvedl, že se střelcem nechal inspirovat a bude zabíjet, si ráno v Praze přišla zásahová jednotka. Policisté řeší i čtrnáctiletého školáka z Olomouckého kraje, který tvrdil, že vystřílí školu. Další výhrůžky mířily na rodinu střelce, uvedl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek.

Po čtvrtečním útoku prověřovala policie zatím celkem osm podobných událostí - sedm z nich se týkalo oslavování střelce, osmý byl pak zmíněnou výhrůžkou příbuzným střelce. U muže z Vysočiny, který hrozil vystřílením celé střelcovy rodiny, zajistila policie legálně drženou zbraň.

Vondrášek znovu apeloval na novináře i veřejnost, aby pachateli střelby nedělali reklamu. Podle něj to může vést k tomu, že se budou další lidé jeho činem inspirovat nebo ho dokonce napodobí.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 14:26

ZVÝŠENÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ POTRVAJÍ DO 1. LEDNA

Preventivní opatření policie kvůli čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) potrvají zatím do 1. ledna. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Policisté podle něj nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Policie podle Rakušana dnes mluvila s rektory a děkany škol, aby zvážili konání výuky. "Zároveň krajští ředitelé vytipovávají měkké cíle, u kterých bude zvýšený dohled Policie ČR se speciální výzbrojí," uvedl ministr. Opatření jsou podle něj skutečně preventivní, zvýšený dohled nasadila policie již po útoku Hamásu v Izraeli.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 14:25

NA MÍSTĚ ČINU ZAHYNULO 14 LIDÍ VČETNĚ STŘELCE, DALŠÍ OBĚŤ V NEMOCNICI

Přímo na místě činu při čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci. Na dnešní odpolední tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Mezi zraněnými, kterých je podle dopoledního vyjádření ředitele pražské policie Petra Matějčka 25, jsou podle vicepremiéra tři cizí státní příslušníci - jeden Nizozemec a dva občané Spojených arabských emirátů. "Spolu s ministerstvem zahraničních věcí poskytujeme v této věci maximální součinnost a informační komfort zastupitelským úřadům jednotlivých států v Praze," dodal Rakušan.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 13:06

PAPEŽ FRANTIŠEK VĚNUJE SVÉ MODLITBY ČESKÉMU NÁRODU

Papež František cítí hluboký smutek nad čtvrteční střelbou v Praze. V zaslaném telegramu vyjádřil "duchovní blízkost všem, koho tato tragédie postihla", napsal zpravodajský server Vatican News.

Papežovo poselství, které podepsal vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin, svěřuje "zemřelé láskyplnému milosrdenství všemohoucího Boha" a vzývá "božskou sílu a útěchu pro jejich truchlící rodiny a přátele". Zároveň papež František ujistil český národ, že mu "věnuje své modlitby v této těžké době", dodal list.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 12:06

VŠICHNI PACIENTI JSOU STABILIZOVÁNÍ

Všichni pacienti po střelbě ve FF UK v Praze jsou po zásadních operacích a jsou stabilizováni, řekl ředitel pražské záchranné služby Kolouch.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 12:01

KLÁNOVICE A FF UK

Indicie naprosto směřují k totožnému pachateli v Klánovicích a na FF UK, řekl ředitel pražské policie. Čeká se na výsledky balistických testů. Podezřelý ze střelby na FF UK byl i jedním z podezřelých z vraždy v Klánovicích. Chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 11:46

STŘÍLEL I NA ULICI

Policejní pátrání po střelci iniciovala svědkyně, která oznámila, že jí kamarád poslal sebevražednou textovou zprávu a nereaguje na volání.
Střelec z ochozu filozofické fakulty zranil i tři lidi na ulici, uvedla policie. Když se k němu blížili policisté, zastřelil se zřejmě brokovnicí. Zasáhl jeden civilní vůz a jedno auto policie.
Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění.
Pražská policie vede několik šetření proti lidem, kteří sdíleli dezinformace o střelbě. Vůči dalším dezinformátorům bude aktivně postupovat.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 11:28

POLICIE ZATKLA MOŽNÉHO NAPODOBITELE

Policie v ranních hodinách zajistila člověka, který do telefonu vyhrožoval, že čin pražského střelce napodobí a půjde také "střílet lidi". Policisté ho ihned identifikovali a zajistili.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 11:26

ŠÉF PRAŽSKÝCH POLICISTŮ JE Z INCIDENTU OTŘESEN

Byl jsem na místě a sloužím u policie 40 let a musím říct, že jsem tou událostí otřesen, řekl na tiskové konferenci šéf pražské Policie ČR Petr Matějček. Podle něj tři policisté požádali po zákroku o pomoc intervenční centrum.

22. prosince 2023 · 11:24

OBĚTÍ JE 14

Šéf pražské policie právě na tiskové konference upřesnil, že zavražděných osob na filozofické fakultě bylo 14. Patnáctým mrtvým je sám útočník.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 10:35

POLICIE VYZÝVÁ K OPATRNOSTI VE VYJÁDŘENÍCH

Na Twitteru zvěřejnila Policie ČR výzvu: Proč je důležité ve správný čas mlčet a nedémonizovat střelce? Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 10:31

VŠICHNI MRTVÍ BYLI IDENTIFIKOVÁNI

Ministr vnitra Rakušan právě potvrdil, že identifikováno bylo všech 13 obětí útočníka. Není mezi nimi žádný příslušník cizího státu. Čtrnáctým zemřelým je sám střelec. 

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 09:50

RAKUŠAN: POLICIE IDENTIFIKOVALA 13 ZE 14 OBĚTÍ

Policie identifikovala 13 ze 14 obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, pozůstalým nabízí psychologickou pomoc. Řekl to dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Českému rozhlasu Radiožurnálu (ČRo). Tři ze zraněných při střelbě jsou cizinci, uvedl také. Podle ministerstva vnitra jsou dva ze zraněných ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. Střelec podle čtvrtečních údajů policie zranil 25 lidí. Policie po celém Česku přijala preventivní opatření zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle, o další konkrétní hrozbě ale nemá informace, uvedla ráno na sociální síti X. Podle Rakušana potrvají minimálně do 1. ledna.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 09:47

LIDÉ NA POMOC ZASAŽENÝM TRAGÉDIÍ PŘISPĚLI MILIONY KORUN

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se podle údajů po 09:00 sešlo skoro 9 milionu korun. 

Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě UK. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21. Lidé tam zatím přispěli přes 2 miliony korun a částka narůstá.

 

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 09:40

BIDEN: MÉ SRDCE JE S TĚMI, KTEŘÍ ZEMŘELI PŘI STŘELBĚ V PRAZE

Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku. Napsal včera na sociální síti X americký prezident Joe Biden. Americké úřady jsou podle něj v kontaktu s českými bezpečnostními složkami a Spojené státy jsou ochotné poskytnout ČR další pomoc, pokud o to české úřady požádají, napsal dále Biden.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 09:38

STŘELEC DOSUD NEMĚL ZÁZNAM V TRESTNÍM REJSTŘÍKU

Podezřelým ze střelby je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Inspiroval se podle policie obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce. Policie navíc prověřuje možnost, že muž má na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, před šesti dny tam zemřel dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Reflex
Reflex
22. prosince 2023 · 09:35

ČESKO ZAŽILO NEJTRAGIČTĚJŠÍ PŘÍPAD STŘELBY V HISTORII

Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy včera odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 22:59

PREZIDENT APELOVAL, ABY LIDÉ BYLI ZDRŽENLIVÍ A NEZNEUŽÍVALI TRAGÉDII NA FF UK

Prezident Petr Pavel apeloval na politiky, média i občany, aby dnešní tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády, kterého se zúčastnil.

Hlava státu považuje za důležité mimo jiné nalézt rozumná řešení, jak situacím podobným dnešní tragédii do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze. Česko podle Pavla nyní potřebuje hlavně zdrženlivost, která umožní vše vyšetřit do posledního detailu.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 22:39

STÁTNÍ SMUTEK

V Česku bude kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom dnes vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Předseda vlády Petr Fiala vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:47

OBROVSKÝ ARZENÁL ZBRANÍ

V budově FF UK byl obrovský arzenál zbraní a střeliva, řekl policejní prezident. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, řekl. Rakušan vyzval ke sdílení jen ověřených informací policie. Šířící se dezinformace jsou podle něj nejspíš promyšleným útokem „ruské trollí farmy".

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:43

ZPŘESNĚNÍ POČTU OBĚTÍ

Podle policejního prezidenta má střelba za následek 14 obětí a dalších 25 lidí je zraněných, z nich 10 lidí těžce.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:42

ÚTOČNÍK MĚL V PLÁNU MNOHEM VĚTŠÍ MASAKR

Jen díky včasnému a profesionálnímu přístupu policie nedošlo podle policejního prezidenta a ministra vnitra k mnohem většímu masakru. Na místě bylo nalezeno obrovské množství munice a větší množství zbraní. Policisté zahájili palbu ihned po vstupu do budovy a svým postupem donutili útočníka vylézt na střechu.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:37

POLICIE: STŘELBA NA FF UK MOŽNÁ SOUVISÍ S VRAŽDAMI V KLÁNOVICKÉM LESE

Policejní prezident Martin Vondrášek na tiskové konfernci před chvílí uvedl, že policie vážně pracuje s verzí, že dnešní střelba souvisí s nedávnou dvojnásobnou vraždou v Klánovicích, kde neznámý pachatel zastřelil muže a dítě v kočárku. Podle policie neměl vrah s těmito obětmi žádný vztah a vybral si je náhodně.  

 

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:21

SBÍRKA NA POMOC OBĚTEM STŘELBY

Osobnosti českého vědeckého života založili a podporují sbírku, která se rozběhla prakticky pár minut po střelbě. Na serveru Znesnaze21 je aktuálně vybráno přes čtvrt milionu. Přispět můžete zde >>>

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 20:14

PIETA U REKTORÁTU UK

Lidé, kteří truchlí kvůli dnešnímu útoku na Filozofické fakultě UK, mohou vyjádřit pietu před budovou rektorátu UK, informovala univerzita na síti X.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 19:52

KRIZOVÁ LINKA POLICIE Tel: 974 823 158 

V tuto chvíli pražská policie spustila krizovou linku s názvem Střelba v Praze, která je určena pro širokou veřejnost.V případě dotazů týkajících se dnešní tragické události se na číslo: 974 823 158  mohou občané obracet na zástupce složek IZS. Na krizové lince jsou Vám k dispozici zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnického záchranného systému, Červeného kříže, Psychosociálního sys. intervenční podpory, Odboru bezpečnosti a Centra sociálních služeb hl. m. Prahy.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 19:45

VYJÁDŘENÍ PREMIÉRA PETRA FIALY

„Všechny nás dnes hluboce zasáhla zpráva o tragickém útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy. Nejprve mi dovolte vyjádřit nejhlubší soustrast blízkým a přátelům všech obětí. Nikdo z nás si plně nedovede představit hloubku zármutku a bolesti, kterou nyní prožívají. Zcela zbytečně vyhaslo mnoho životů převážně mladých lidí, řada z nich je zraněna, někteří bohužel velmi vážně. Pro tento hrůzný čin neexistuje žádné ospravedlnění. Stejně jako řada z vás cítím hluboký smutek a znechucení tváří v tvář tomuto nesmyslnému a brutálnímu násilí,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„V tuto chvíli to vypadá, že šlo o čin osamělého střelce, který je nyní již po smrti. Nejedná se tedy o akt mezinárodního terorismu, nebo organizované skupiny. Byl jsem ujištěn, že bezpečnostní složky mají situaci plně pod kontrolou a žádné další nebezpečí občanům ČR nehrozí,“ ujišťoval Fiala a děkoval všem, kteří se podíleli a podílejí na zvládnutí nelehké situace.

„Vážení spoluobčané, mysleme nyní na ty, kteří přišli o své blízké a pro které budou letošní Vánoce nepředstavitelně smutné. Sdílejme s nimi jejich zármutek a jejich bolest. V této těžké chvíli bychom se měli spojit svou ohleduplností a vzájemným porozuměním a tím vyjádřit svou úctu k obětem tohoto brutálního zločinu,“ dodal Fiala.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 19:02

PACHATEL SE INSPIROVAL V ZAHRANIČÍ

Podle policejního prezidenta pracuje policie s verzí, že se střelec inspiroval v zahraničí, pravděpodobně v Rusku. Pár dní před masakrem psal údajně posty na sociální síť Telegram, kde uvedl, že se chystá na masovou střelbu a děkuje za inspiraci  Alině Afanaskinové, která na začátku prosince zabila dva lidi na gymnáziu v Brjansku. Pravost účtu na Telegramu nicméně nebyla potvrzena.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 18:57

RAKUŠAN: NEBYL TO MEZINÁRODNÍ TERORISMUS A NESDÍLEJTE HOAXY

Neexistuje žádná indicie, že by střelba na FF UK v Praze měla jakoukoli spojitost s mezinárodním terorismem, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Střelbu označil za "bezprecedentně šílený čin, který Česká republika ve své historii ještě nikdy nezaznamenala".

Rakušan všechny poprosil o citlivost na sociálních sítích a nesdílení informací z jiných než z oficiálních zdrojů, tedy od policie a ministerstva vnitra. "Objevují se různé nepravdy a spekulace, které mohou policejní práci jenom uškodit a přispět k atmosféře strachu ve společnosti," poznamenal.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 18:33

ČAPUTOVÁ VYJÁDŘILA LÍTOST NAD TRAGÉDIÍ V PŘEDVÁNOČNÍM ČASE, ČESKU NABÍDLA POMOC

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na síti X vyjádřila upřímnou soustrast a lítost nad střelbou na pražské Filozofické fakultě UK. Uvedla, že je v kontaktu s českým prezidentem Petrem Pavlem a nabídla mu případnou pomoc, pokud ji Česká republika bude potřebovat.

"Sleduji zprávy o střelbě na Filozofické fakultě v Praze a myslím na všechny nevinné oběti, jejich příbuzné a přátele. Je mi neuvěřitelně líto, že k takovéto tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků pokoje a rodiny. Vyjadřuji upřímnou soustrast a chci ujistit, že v této těžké chvíli stojíme při vás," vzkázala slovenská prezidentka Čaputová.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 18:27

PETR PAVEL JE ZPĚT V ČESKU. PROMLUVÍ VE 20:00

Prezident republiky Petr Pavel se předčasně vrací ze státní návštěvy z Francie. Hned po příletu se sejde se zástupci bezp. složek a ve 20:00 promluví na tiskové konferenci.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 18:25

ZELENSKYJ VYJÁDŘIL LÍTOST NAD STŘELBOU V PRAZE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil lítost nad dnešní střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Rodinám obětí vyjádřil soustrast a zraněným popřál rychlé uzdravení.

"Jsem hluboce otřesen zprávou o tragických událostech v Praze, v důsledku kterých byli zabiti a zraněni civilisté," napsal Zelenskyj mimo jiné česky na sociální síti X. "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a přeji zraněným brzké uzdravení," dodal.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 18:17

INFORMACE Z TISKOVÉ KONFERENCE: TOTOŽNOST STŘELCE ZATÍM NENÍ POTVRZENA

  • Pachatel střelby na Filozofické fakultě UK se podle policie inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí, řekl policejní prezident.
  • Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku.
  • Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že střelec z Filozofické fakulty měl komplice. Muž spáchal sebevraždu, policie proti němu také použila zbraň.
  • Na FF UK nadále pokračují pyrotechnické prohlídky, policie zatím nezačala se ztotožňováním zastřelených osob, oznámil policejní prezident.
Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:58

MRTVÝCH JE 15, ZRANĚNÝCH JE 25

Policejní prezident zpřesnil počet obětí tragického útoku. Řádění střelce má zatím 15 obětí, dalších 25 lidí bylo zraněno. Je to nejhorší případ masové vraždy v dějinách ČR. V budově Filozofické fakultě jsou stále pyrotechnici, mrtví ještě ani nebyli ztotožnění. I když byl střelec eliminován, místo stále není bezpečné.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:49

KVŮLI STŘELBĚ NA FF UK SE MIMOŘÁDNĚ SEJDE VLÁDA

Po dnešní střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se večer ve 21:00 mimořádně sejde vláda, informoval ČTK mluvčí kabinetu Václav Smolka. V tiskové zprávě úřad vlády uvedl, že se po zasedání ministrů uskuteční tisková konference.

Při nejtragičtější střelbě v Česku zemřelo v centru Prahy zemřelo deset lidí a útočník. Záchranáři ošetřili 11 vážně zraněných, osm středně a pět lehce zraněných. Všechny převezli do nemocnic.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:44

TISKOVÁ KONFERENCE POLICEJNÍHO PREZIDENTA A MINISTRA VNITRA KE STŘELBĚ NA FF UK

V 17:45 bude tisková konference policejního prezidenta za účasti ministra vnitra ke střelbě na Filozofické fakultě, která si vyžádala deset obětí. 

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:39

ZASAHUJÍ PYROTECHNICI

Policie oznámila, že po střelbě evakuovala už celou budovu filozofické fakulty v Praze na náměstí Jana Palacha. Provádí tam pyrotechnickou prohlídku.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:08

PREZIDENT PAVEL SE URYCHLENĚ VRACÍ Z FRANCIE

Prezident republiky Petr Pavel se urychleně vrací ze služební cesty ve Francie, ihned po návratu se setká s bezpečnostními složkami státu. Zároveň vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na FF UK. Poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 17:07

ZÁCHRANÁŘI ZPŘESNILI POČET ZRANĚNÝCH

11 mrtvých osob včetně útočníka, 9 vážně zraněných, 5-6 středě vážně zraněných, do 10 lehce zraněných. Počty se ještě mohou měnit.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:52

ZRANĚNÍ JSOU PŘEVÁŽENI DO RŮZNÝCH NEMOCNIC

„Na místě se nachází 11 mrtvých včetně útočníka a dalších zhruba 30 osob, zranění jsou od těch nejlehčích po ta středně závažná až po závažná. Ti, co jsou zraněni nejvážněji, jsou odváženi do pražských nemocnic, zatížení je rovnoměrně zaměřeno, aby všichni nebyli transportováni do nejlbižšího zařízení,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

„Probíhá péče o pacienty, na místě je mnoho záchranářů a posádek, 17-18 posádek záchranářů, čtyři lékaři, bohužel také koroner,“ dodala. 

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:50

PANIKA V CENTRU MĚSTA

V době střelby na náměstí Jana Palacha panovala panika i v centru města. Na Twitteru kolují videa turistů, kteří prchali pryč z Karlova mostu, který je nyní uzavřen.

 

Video placeholde
Panika na Karlově mostě po střelbě v Praze
Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:44

TRAGÉDIE MÁ 10 OBĚTÍ

Při střelbě na Filozofické fakultě UK zemřelo 11 lidí včetně útočníka, uvedla záchranná služba. Devět lidí je vážně zraněných, další středně a lehce.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:43

STUDENTI VYCHÁZEJÍ VEN

Probíhá evakuace studentů z budovy Filosofické fakulty. Policiie evakuuje zástup studentů, kteří si navzájem drží ramena a míří směrem k Rudolfinu. Nebyli jediní v ohrožení. Podle svědků z Palachova náměstí střílel útočník i z budovy směrem ven k Mánesovu mostu.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:28

ÚVN AKTIVOVALA TRAUMAPLÁN

Ústřední vojenská nemocnice aktivovala traumaplán, týmy jsou připravené na hromadný příjem raněných, uvedla mluvčí. Jejich počet není známý, dodala.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:27

OČITÉ SVĚDECTVÍ ZE STŘELBY

Lidé začali situaci popisovat okamžitě na sociální sítě. Tady je jeden z bezprostředních zážitků:

 

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:23

STŘÍLELO SE VE ČTVRTÉM PATŘE

Podle muže, který na FF UK učí, přišel studentům a zaměstnancům odpoledne e-mail, aby se zabarikádovali. „Jsme zabarikádovaní ve druhém patře, střílet se mělo ve čtvrtém,“ Podobný mail dostali také zaměstnanci Umělecko-průmyslové školy, která také sídlí na náměstí Jana Palacha. „Vydržte na místech, nikam nechoďte. Pokud jste v kancelářích, zamkněte je a před dveře umístěte nábytek. Zhasněte, střelec je pravděpodobně ve čtvrtém patře budovy na náměstí Jana Palacha ," stojí v emailu.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:20

STŘELEC SE ÚDAJNĚ SÁM ZABIL, ZŘEJMĚ TO BYL STUDENT

Na sociálních sítích kolují informace přímo od studentů z filosofické fakulty. Střelce prý poznali, takže by se mohlo jednat o jejich spolužáka. Co se týče jeho konce, údajně si prostřelil hrdlo.

 

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:18

STUDENTI SE SCHOVÁVAJÍ NA ŘÍMSE

 

Studenti se schovávají na římse při útoku na FF UK v Praze.
Studenti se schovávají na římse při útoku na FF UK v Praze.
Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:16

PREMIÉR FIALA RUŠÍ PROGRAM NA MORAVĚ A JEDE DO PRAHY

Fiala kvůli střelbě na filozofické fakultě zrušil pracovní program na Olomoucku a jede do Prahy, uvedl. Vyzval lidi, aby respektovali doporučení IZS.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:11

POLICIE: NA MÍSTĚ JE NĚKOLIK MRTVÝCH A DESÍTKY ZRANĚNÝCH

Policie oznámila, že zneškodnila pachatele, který dnes střílel v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy. Na místě je podle ní několik mrtvých a desítky raněných, celá budova na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno.

„Střelec byl eliminován. Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných," oznámila policie na síti X.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 16:03

STŘELEC BYL ELIMINOVÁN

Policie na svém Twitteru oznámila, že útočník byl zneškodněn. Celá budova je evakuovaná. Na místě je potvrzeno několik mrtvých a desítky zraněných.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 15:58

Ministr vnitra Rakušan vyzval občany, aby kvůli střelbě ve škole v centru Prahy respektovali pokyny policie. Jede na místo. Situace je vážná, napsal.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 15:57

NEVYCHÁZEJTE VEN

Policie varuje lidi v centru Prahy, aby se nepohybovali v okolí Filosofické fakulty a pokud tam někde jsou, mají se ukrýt v obchodech nebo se zamknout doma.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 15:50

SITUACE NEPŘEHLEDNÁ, NA MÍSTĚ JSOU MRTVÍ I ZRANĚNÍ

Informací je zatím pouze pár, policie na soc. sítích napsala, že na místě jsou mrtví i zranění. Záchranáři aktivovali traumaplán, vážnost zranění nechtěli specifikovat, ale očekávají větší množství zraněných. Policie místo uzavřela v širším okruhu, z budovy Filosofické fakulty UK stále vybíhají studenti.

Reflex
Reflex
21. prosince 2023 · 15:46

STŘELBA NA FF UK V PRAZE

Na místě střelby ve škole v centru Prahy jsou mrtví a zranění, uvedla policie. Záchranáři napsali, že na místě se zraněných pravděpodobně nachází větší počet. Podle informací ČTK se incident týká filozofické fakulty. Její studenti mezi sebou na internetu sdílejí informace, že lidé jsou zamčení v učebnách či knihovně a že se evakuují i studenti z učeben v Celetné ulici.

Server tn.cz zveřejnil fotografii ozbrojeného muže na střeše budovy. Napsal také, že z místa se ozval i výbuch.

K incidentu vyjelo pět posádek záchranářů, dva lékaři i speciální vůz Fénix. Záchranáři doplnili, že o počtu zraněných a typu zranění zatím nemají informace.

Celé okolí náměstí Jana Palacha policisté uzavřeli, zastavili dopravu a odklánějí tramvaje a autobusy.