Letošní nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová

Letošní nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová Zdroj: ČTK

Nobelovu cenu za literaturu získala běloruská autorka Alexijevičová

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získala běloruská spisovatelka narozená na Ukrajině Světlana Alexijevičová. Oznámila to dnes Švédská akademie. V češtině vyšla například její kniha Doba z druhé ruky - Konec rudého člověka. Loni autorka navštívila Prahu.

Sedmašedesátiletá investigativní novinářka a prozaička Alexijevičová byla oceněna za "mnohohlasou tvorbu, která je dokumentem utrpení a odvahy naší doby".

Alexijevičová se narodila na Ukrajině běloruskému otci a ukrajinské matce. Z Běloruska, kde žije, musela kvůli pronásledování režimem diktátora Alexandra Lukašenka v roce 2000 emigrovat a teprve po 11 letech se do Minsku vrátila.

"Přišla se zcela novým způsobem psaní, je především novinářka, která se nebála otevírat témata války v Afghánistánu, jaderné katastrofy v Černobylu či konfliktu na Ukrajině. Zároveň je ale svébytnou spisovatelkou, její psaní má silné literární aspekty," řekla ČTK viceprezidentka Festivalu spisovatelů Praha Vlasta Brtníková, jehož hostem čerstvá laureátka loni byla.

V minulém roce se laureátem nejprestižnějšího ocenění na poli slovesného umění stal překvapivě francouzský spisovatel Patrick Modiano. Letošní laureátka byla naopak v týdnech před vyhlášením ocenění favorizována sázkaři i literárními kritiky.

Týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství, v úterý pokračoval oceněním za fyziku a ve středu za chemii. V pátek se svět z norské metropole Osla dozví nejočekávanější jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. Příští pondělí bude ještě vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (zhruba 23,4 milionu Kč) čeká i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.