Video placeholde

Marta Kubišová spojuje česká rádia. 17. listopadu v 17:11 zazní z většiny stanic Modlitba pro Martu

Modlitba pro Martu spojí český rozhlasový éter. 17. listopadu v 17:11 zazní napříč soukromými rádii i stanicemi Českého rozhlasu. Rozezní se také tisíce zvonů po celé republice. Myšlenka na neformální aktivitu Festivalu svobody vznikla v hlavě jednoho ze zakladatelů platformy. Martin Voňka z o.p.s. Opona se nechal inspirovat skladbou Hey Jude, která zněla při zahájení Olympijských her v Londýně v jednu chvíli ze všech míst, kde lidé sledovali zahajovací ceremoniál OH. 

Modlitba pro Martu vznikla pro populární seriál Píseň pro Rudolfa II. Marta Kubišová ji nahrála ve studiích České televize, odkud ji na magnetofonovém pásku dopravili do Českého rozhlasu a poprvé se tak dostala k posluchačům. Hudbu složil Jindřich Brabec a text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada. Pro textaře Radu se stala svým způsobem osudnou. Po letech nátlaku a zákazů nakonec emigroval do Austrálie. Až do roku 1989 patřila Modlitba pro Martu k zakázaným písním a zpěvačka Kubišová k umělcům na „černé listině“.

Po druhé se píseň stala symbolem 21. 11. 1989, kdy ji do té doby zakázaná zpěvačka zazpívala plnému Václavskému náměstí z balkonu Melantrichu.

17. 11. 2019 v 17:11 hodin zařadí Modlitbu pro Martu do playlistu a iniciativě se připojí tyto stanice: ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka a všechny regionální stanice ČRo. Ze soukromého sektoru přišla pozitivní odezva od rodiny Hitrádií, Rádia Blaník, Evropy 2, Frekvence 1, Expres FM, Rádia Color a Hey. Další stanice organizátoři akce oslovují.