Temný rytíř v černé a bílé! Obálka nové batmanovské antologie

Temný rytíř v černé a bílé! Obálka nové batmanovské antologie Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Mezi autory najdete taková jména jako je Neil Gaiman, Simon Bisley, Jim Lee, Joe Kubert, Ted McKeever, Liberatore, Matt Wagner, Gary Gianni, Bruce Timm, Richard Corben či Brian Bolland.
Ve sborníku najdete poctu klasickým příběhům i cesty do budoucnosti. Najdete tu drsné kriminálky, psychologická dramata, akci, horory i grotesky.
Batman. Jen v černé a bílé.
Kreslíři se měli soustředit na to nejpodstatnější: Na světlo a stín. Na lásku a nenávist. Na dobro a zlo. Na Batmana.
Sborník, na kterém se sešli ti nejslavnější kreslíři a scenáristé z komiksové branže s jediným úkolem: vytvořit skvělý Batmanův příběh zcela bez barev.
5
Fotogalerie

Úžasná výstavka amerického komiksu: neodolatelný Batman v černé a bílé

První komiksová kniha na dlouhé zimní večery právě vyšla. Batman v černé a bílé je pro pamětníky nostalgická jízda krátkými komiksy, které v 90. letech vycházely v magazínu Crew, pro nové čtenáře pak učebnicí komiksu. V antologii najdete téměř každé jméno, které v komiksu v posledních třiceti letech něco znamená.

Na černobílém komiksu je cosi podobně uhrančivého jako na černobílé fotografii. Pokud jste náchylní, jeho kouzlu propadnete prakticky okamžitě a pak – jde-li o dobrý komiks – se nebudete moci nabažit. A v tomhle Batmanovi zkrátka nejsou slabé kusy. Moci se zúčastnit tohoto projektu značí prestiž. A uříznout si před temným rytířem kšandu nechce opravdu nikdo.

Samé slavné jméno

A tak už po otevření Batmana v černé a bílé narazíte na plejádu skvělých scenáristů a kreslířů, jejichž jména jsou zárukou kvality prakticky na každém jejich díle. Tady si dávají záležet obzvláště, takže si čtenář přijde skutečně na své. České vydání navíc obsahuje hned dva díly projektu, takže jde o radost dvojnásobnou, kterou kalí jen taková drobnost. Skoro polovina povídek je přeložena tak amatérsky, že to bolí.

Jistě, je tu rok 2019 a o telefonní budku/automat člověk nezavadí, ale přesto by Batman nemusel na ulici hledat „placený telefon“. Stejně tak se bankovky tisknou ze štočků a nikoli „destiček“. Ľudovít Plata nám ústy majitele hudebního klubu sděluje, že „na zítřejším otevření hodně záleží“. Jde určitě o opening evening, tedy premiérový večer / premiéru koncertní šňůry v jeho podniku. A tak dál a tak dál.

Povídek jsou ale celé desítky a nadpoloviční většina je přeložena dobře. Paradoxně jsou to povětšinou fláky zveřejněné již v magazínu Crew před dvaceti lety. Ale proč si kazit skvělou jízdu podprůměrným překladem? Bavme se o tom, jak prima je, že dílo vůbec vydali česky. Nabitější komiksová antologie u nás možná ještě nevyšla.

Kdo tam všechno byl?

Kde jinde potkáte vedle sebe jména jako Neil Gaiman, Joe Kubert, Jan Strnad, Frank Miller, Simon Bisley, Jim Lee, Bill Sienkiewicz, Richard Corben, Warren Ellis, Dave Gibbons, Gene Ha, Brian Azzarello, John Arcudi, Alex Ross a další a další? Vždyť je tu prakticky celý komiksový pantheon v jediné knize!

A protože jde o povídky, jedná se bezvýhradně o koncentrovanou nálož opravdového batmanovství, nezředěnou potřebou natáhnout příběh na šest a více komiksových sešitů. Všichni autoři se snaží vykutat z hloubi vlastních duší černobílou tresť, netopýří esenci nejvyšší kvality, zkrátka věnují Batmanovi lásku, jakou si jedna z nejslavnějších komiksových postav zasluhuje.

Učebnice komiksu

První polovina publikace, tedy původní první díl, potěší nejen jednotlivými povídkami, ale i krátkými medailony autorů a několika slovy o tom, jak ten který výtvarník pracuje s rozvržením stránky. Najdete tu desítky různých přístupů i stylů, které mohou sloužit potenciálním budoucím kreslířům jako praktická učebnice komiksu, jaká u nás nemá obdoby.

Batman v černé a bílé je tak na více než 370 stránkách možná tou nejlepší batmanovskou knihou, jaká u nás kdy vyšla, a určitě se stane nedílnou součástí knihovniček všech komiksových fandů. Jde o tak esenciální záležitost, že potěší nejen skalní nerdy, ale každého, koho zajímá komiks jako médium – jde o úžasnou výstavku amerického komiksu uplynulých let.