Video placeholde

Premiéra filmu The Hunt o zabíjení lidí, který měl být uveden i v Česku, byla zrušena. Jde o politický boj?

Premiéra filmu The Hunt, jednoho z očekávaných amerických děl letošního podzimu, byla zrušena. Akční film, který měl podle tvůrců satirickým způsobem popisovat lov a zabíjení lidí, teď podle společnosti Universal Pictures, která ho měla distribuovat, není vhodné zařazovat do kin. Má jít o reakci na nedávné masakry v americkém Daytonu a El Pasu, při kterých zahynulo celkem 32 lidí a dalších 51 bylo zraněno. Ovšem podle některých médií je za zrušením premiéry hlubší politický problém.

Americký prezident Donald Trump publikoval 9. srpna, tedy po střeleckých masakrech v Daytonu a El Pasu, příspěvek na Twitteru, kde hovořil o filmu, který má „způsobit chaos“ a obvinil „liberální Hollywood“ z elitářství a rasismu. Trump sice žádný film nejmenoval, ale deník The Washington Post přesto napsal, že se „nejpravděpodobněji“ jedná o dílo The Hunt, které mělo jít do kin 27. září. V Česku měl mít film premiéru ve čtvrtek 26. září. Jenže společnost Universal Pictures premiéry zrušila.

Jako důvod uvedla, že po masakrech v Daytonu a El Pasu není vhodná doba na film, který popisuje lov na lidi, doslova jejich zabíjení.

Před masakry média a Universal ale hovořily o tom, že The Hunt je jen „satirický thriller“ o zabíjení. Děj byl založený na tom, že 12 cizinců se záhadně probudí na mýtině a byli vybráni k tomu, aby je bohatá elita „ulovila“. Některá konzervativní média tvrdila, že se jedná o „návod“, jak mají liberálové likvidovat přívržence Donalda Trumpa. Ovšem po zmíněných masakrech se toho chytil i samotný prezident a problém byl na světě.

Autoři filmu totiž předtím pomíjeli výhrady, že by se mělo jednat o „lov“ na lidi podporující amerického prezidenta. Pořád tvrdili, že jde pouze o odvážné, i když kontroverzní pojetí zabíjení. Jenže podezření se zcela nezbavili a Universal Puctures film zatím raději stáhla. Kdy se bude promítat, je otázkou. Někteří odborníci tvrdí, že by nemusel jít do kin až do prezidentských voleb, které budou na podzim příštího roku.

Film The Hunt natočil režisér Craig Zobel a hlavní role hrají známí herci Ike Barinholtz, Betty Gilpinová, Emma Robertsová či Hilary Swanková.