Petr Kotvald

Petr Kotvald Zdroj: David Kundrát, Marek Pátek

S Petrem Kotvaldem.
Holky z naší školky
Idol osmdesátých let Petr Kotvald.
S Petrem Kotvaldem.
Petr Kotvald
15
Fotogalerie

Zpěvák Petr Kotvald slaví šedesátiny. Spolu se Stanislavem Hložkem v 80. letech dobýval hitparády i dívčí srdce

Majdalenka, Apolenka s Veronikou a taky Věrka, Zdeňka, Majka, Lenka s Monikou. No jasně, Klára, Ančí, Bára, Mančí už nevím čí, to všechno byly holky z naší školky senzační. Je to již neuvěřitelných 36 let, kdy v roce 1983 udělal „díru do světa“ populární hudby tehdejšího husákovského Československa takto začínající hit Holky z naší školky. Tato skladba, která dodnes drží tuzemský historický rekord v počtu prodaných gramofonových desek, katapultovala její interprety – Petra Kotvalda a Stanislava Hložka – mezi hudební idoly dospívající mládeže. Právě dnes polovina tohoto fenoménu 80. let – Petr Kotvald – slaví své 60. narozeniny.

Petr Kotvald se narodil 8. července 1959 v Žatci. Zde od svého dětství navštěvoval Lidovou školu umění, kde se učil hrát na klavír a u profesorky Julie Jindrákové studoval zpěv. Středoškolská léta strávil na elektrotechnické průmyslovce v Chomutově, během nichž vystupoval se skupinou Scarabeus. Zúčastnil se řady pěveckých soutěží (jihlavský festival Mladá píseň, Děčínská kotva), kde sklízel první velké úspěchy. Poté se přesunul do Prahy, kde v roce 1984 úspěšně vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT. Během studií spolupracoval se skupinou Motor. Na jeho osobitý hlasový projev měl velký vliv hlasový pedagog František Tugendlieb, základy pohybové průpravy pak získal u choreografky Věry Veselé.

Kotvaldova diskografie je úctyhodná a lemována písněmi, které se hrají v rádiích dodnes a už dávno zlidověly. Je to dáno i tím, že kromě účinkování v duu Hložek–Kotvald oba zpěváci společně nahrávali další skladby i s Hanou Zagorovou. Mezi nimi jednoznačně vévodí píseň Můj čas, která uzavírala legendární seriál Sanitka z prostředí pražské záchranné služby. Z dalších písní lze zmínit například A to by nebylo fér, Auťák na lásku nebo Černý páv.

Pro Kotvaldovu (i Hložkovu) kariéru byl rozhodujícím datem rok 1981, kdy se oba stali členy orchestru Karla Vágnera. Přestože v tu dobu se Hana Zagorová (rovněž členka orchestru) již hřála na výsluní popularity, oba zpěváci se brzy na ni dotáhli. Vágnerův orchestr pro ně vytvořil hity jako Bílá královna, Dajána, V pohodě, Senza holky, senza kluci, Karel, Pokaždé, Láska očima, Nesedej na lep snům nebo Oh Suzi, které se velice rychle zabydlely v rádiích, prodávaly v masových nákladech a zásadně tak konkurovaly produkci ze stáje dalšího tehdejšího hitmakera Františka Janečka.

V roce 1986 Petr Kotvald vyrazil na sólovou dráhu a založil skupinu Trik a od roku 2012 jej doprovází kapela Atmosphere. I z jeho sólové dráhy vzešla celá řada známých hitů jako například Mumuland, Je v tahu, Milujem se čím dál víc, Gejzír, Kdekdo je dál, Má holka střízlivá, Kam v tom jdeš, Plačky či Vánoce hrajou glorijá. Vedle toho na sebe upozornil i deskou Pan zpěvák, kde nazpíval skladby hudebních velikánů, jako jsou George Gershwin, Freddie Mercury nebo Elton John.

I jeho život provázela řada trablů. V minulosti například „přechodil“ vřed na dvanácterníku, který jej po prasknutí málem stál život a vyřadil jej na rok a půl z běžného i hudebního života. Další velkou ranou pro něj byla i epizoda, kdy jeho syn Mikuláš skončil na čas v bohnické léčebně. Psychické problémy mu údajně způsobil strach z maturity a následné přijímačky na AMU. Pro ně Kotvald junior namaloval několik obrazů, které mu však někdo zcizil.

Mezi největší úspěchy Petra Kotvalda patří 3. místo (společně s Hložkem) v anketě Zlatý slavík v roce 1983, na sólové dráze na stejnou příčku dosáhl v letech 1988 až 1990. Petr Kotvald je ženatý a má dvě děti.