Vladimír Mertlík: V první linii

Vladimír Mertlík: V první linii Zdroj: Academia, archív

Z knihy V První linii
Z knihy V První linii
Z knihy V První linii
Z knihy V První linii
Z knihy V První linii
7
Fotogalerie

Armádní generál Petr Pavel vzpomíná i hledí do budoucnosti. A aby toho nebylo málo, ještě se líbí ženským!

Producent, scenárista, publicista a spolupracovník Reflexu Vladimír Mertlík vydal v pražském nakladatelství Academia knihu V první linii, naditou vzpomínkami i neobvykle upřímnými odpověďmi armádního generála Petra Pavla a jeho pohledy do budoucnosti.

Dlužno dodat, že tento muž není ledajaký voják. Z absolventa vojenského gymnázia to Petr Pavel totiž dotáhl až k nejvyšší vojenské funkci, jaké kdy nějaký Čech vůbec dosáhl – stal se předsedou Vojenského výboru NATO.

Vyznamenání ze všech stran

Někomu nezasvěcenému by se možná mohlo zdát, že titul knihy je poněkud nadnesený, aby se dobře prodávala, jenže v případě Petra Pavla tomu tak není. Ostruhy si totiž nevydobyl z pozice jakési „kancelářské krysy“, nýbrž během svého nasazení v občanské válce v bývalé Jugoslávii, kde prokázal takové velitelské schopnosti, osobní statečnost i duchapřítomnost, že ho za to Francouzi poctili udělením Řádu čestné legie. Pozadu nezůstali ani Američané, kteří ho vyznamenali řádem Záslužné legie. Není tedy divu, že se voják s takovými profesními kvalitami a mezinárodním uznáním stal náčelníkem generálního štábu Armády České republiky.

Vztahy mezinárodní i osobní

Autor Petra Pavla důkladně vyzpovídal, a tak se čtenáři dozvědí o generálově pohledu na postavení a bezpečnost naší země v dnešním rozbouřeném světě, plném očekávatelných i překvapivých výzev a rizik. Z titulu své funkce Petr Pavel poznal mnoho vlivných lidí, hodně toho procestoval, a vidí tedy do zákulisí, v němž se uplétá jemné předivo složitých mezinárodních vztahů.

Petr Pavel se ovšem neomezuje pouze na vojenské aspekty, v nichž se orientuje bravurně, ale publikaci odlehčují jeho vzpomínky na dětství, koníčky, návštěvy klíčových míst jeho života – a to vše oživuje bohatá fotografická příloha ze soukromých alb.

A ještě se líbí ženským!

Rodák z Plané u Mariánských Lázní není jen absolventem vojenského gymnázia, ale rovněž Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, postgraduálně studoval kurs vojenského zpravodajství na Vojenské akademii v Brně, kurs pro vyšší důstojníky na Vysoké štábní škole v britském Camberley, kurs generálního štábu na londýnské Královské akademii obranných studií a mezinárodní vztahy na Londýnské královské koleji. Ovládá kromě ruštiny angličtinu a francouzštinu. O jeho odborné průpravě tudíž nemohou panovat sebemenší pochybnosti. Pro důstojnou reprezentaci naší armády v zahraničí je vybaven opravdu všestranně.

A aby toho nebylo málo, ještě se líbí ženským!