Tatiana Vilhelmová a Vojta Dyk ve hře Bláznivý Petříček

Tatiana Vilhelmová a Vojta Dyk ve hře Bláznivý Petříček Zdroj: La Fabrika

Tatiana Vilhelmová a Vojta Dyk ve hře Bláznivý Petříček
Tatiana Vilhelmová a Vojta Dyk ve hře Bláznivý Petříček
Tatiana Vilhelmová a Vojta Dyk ve hře Bláznivý Petříček
3
Fotogalerie

Dyk a Vilhelmová spolu naposledy v posteli. Herecký pár se rozloučí s úspěšnou hrou v online přenosu

Po devíti letech skončí ve středu 17. dubna v La Fabrice příběh lásky mladého muže znuděného životem a krásné teroristky. Derniéra divadelní hry Bláznivý Petříček se přitom odehraje nejen před vyprodaným hledištěm, ale také na Mall.tv. Její kameramani se totiž stanou součástí děje posledního představení, které budou přenášet živě. Nejen publikum v sále, ale také diváci internetové televize tak budou mít jedinečnou příležitost naposled prožít osudové vzplanutí Ferdinanda a Marianne v podání Tatiany Vilhelmové a Vojtěcha Dyka. Přímý přenos bezmála 250. reprízy bude vysílán od 19:30.

S více než sto tisíci diváky, kteří představení viděli nejen v Praze, ale i během turné po českých a slovenských městech, lze těžko uvěřit, že scénář Bláznivého Petříčka ležel Petru Serge Butkovi pět let v šuplíku a jeho realizaci existenciálně ohrožovala opakovaná změna obsazení i divadelní scény.

„Práva od Jean-Luca Godarda jsme získávali složitou cestou, proto jsme to nechtěli vzdát. Pak se objevila varianta Táni s Vojtou i La Fabriky, která se nakonec ukázala jako nejlepší. K hudbě se přihlásil Roman Holý, který miluje filmovou předlohu, a my odjeli natáčet projekce do Maroka. Tehdy to byl náš největší a nejdražší projekt, jen výroba představení stála v té době milion korun a my si na ni museli půjčit,“ vzpomíná na krušné chvíle, které uvedení inscenace předcházely, její scenárista, režisér a výtvarný supervizor Peter Serge Butko.

Prvotní těžkosti ale s premiérovým uvedením 15. listopadu 2010 vystřídalo pozitivní divácké přijetí. Tomu se gangsterská pohádka na motivy kultovního francouzského snímku ze 60. let s Jeanem Paulem Belmondem v hlavní roli těší dodnes, o čemž svědčí mimořádný zájem o její poslední reprízy, které byly vyprodány záhy po spuštění předprodeje. „Bláznivý Petříček byl pro mě od začátku srdeční záležitostí, takže jsem chtěl jeho derniéru natočit. Naše představení se odehrává ve filmových ateliérech, během natáčení filmu, což vybízí nejen k podtitulu divadelní hra na film, ale také k zapojení kameramanů a využití netradičního pojetí k interakci kamer a herců. S tím jsem počítal, jen výsledkem měl být záznam do archivu, který mi bude po letech připomínat, jak dobrodružné a krásné to s Bláznivým Petříčkem bylo. Pak se ale ozval Milan Kuchynka z Mall.tv s nápadem spojit původní záměr s přímým přenosem a mě ta myšlenka nadchla. Jako experiment i jako poslední dobrodružství tohoto představení,“ vysvětluje Butko.

„Bláznivý Petříček je skvělé divadelní představení na motivy zásadního filmu, který jen v roce jeho uvedení vidělo přes milion a čtvrt Francouzů a byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. Když k tomu přičtu geniální hudbu Romana Holého a výtečné herecké výkony Táni a Vojty, všechno koresponduje s naším záměrem přinášet divákům pořady, seriály a přímé přenosy, které jinde a v tomto případě ani jindy neuvidí,“ dodává Milan Kuchynka, producent internetové televize Mall.tv. Přímý přenos derniéry Bláznivého Petříčka bude k vidění ve středu 17. dubna od 19:30 ZDE.