Návštěvníci trutnovského hudebního festivalu Trutnoff

Návštěvníci trutnovského hudebního festivalu Trutnoff Zdroj: ČTK

Organizátor trutnovského festivalu Martin Věchet s Václavem Havlem
Z historie festivalu Trutnoff
Václav Havel na trutnovském hudebním festivalu
Z historie festivalu Trutnoff
Organizátor trutnovského festivalu Martin Věchet s Václavem Havlem
9
Fotogalerie

Do Trutnova se v srpnu vrátí hudební festival. S novým konceptem a bez Martina Věcheta

Po třech letech odmlky se v druhé polovině srpna na trutnovském Bojišti opět uskuteční velký hudební festival. Nebude to však Trutnov Open Air (alias Trutnoff), ale Artu Kus Festival. Jeho pořadatelé, kteří jsou zároveň noví provozovatelé areálu Na Bojišti, nabídnou návštěvníkům na třech scénách čtyři desítky kapel, divadlo, projekce dýdžejů, workshopy, knihovnu či venkovní promítání.Podle lokálního webu Trutnovinky.cz se festival uskuteční od 22. do 25. srpna a mezi jeho hlavní hudební hvězdy budou patřit kapely Tata Bojs, Hentai Corporation, Prago Union, Kalle, Tony Ducháček a Garage, písničkář Jiří Schmitzer nebo Kurtizány z 25. Avenue.

Pořadatelé již dopředu avizují, že nikterak nechtějí navazovat na odkaz legendárního festivalu Trutnoff, který zde probíhal pod taktovkou Martina Věcheta do roku 2016 téměř tři desítky let, ale začínají psát novou kapitolu.

Vraťme se však na chvíli do dřívějších dob, kdy se trutnovskému festivalu přezdívalo „fotr všech festivalů“ nebo „východočeský Woodstock“. Jeho pořadatelé v čele s Martinem Věchetem v minulých letech opakovaně do světa vypouštěli informace, že jejich akci trutnovská radnice nepřeje, dělá jim naschvály a vyhání je z jejich posvátné půdy. Z kroků města přitom nic takového nevyplývalo. Spíše naopak. Všichni zasvěcení samozřejmě vědí, že za vším stojí osobní spory Věcheta s trutnovským starostou Ivanem Adamcem. Ten přitom proti festivalu nikdy nevystoupil a spíš ho chválil jako ideální akci pro propagaci města a obchodní příležitosti místních podnikatelů. Starosta Adamec naopak za největší hrozbu pro festival označoval právě Věcheta.

Postupná stagnace kdysi slavné značky

O tom, že trutnovské Bojiště stále normálně fungovalo a funguje, svědčí i skutečnost, že se v jeho prostorách koná řada kulturních akcí včetně populárního festivalu Obscene Fest a že v něm promítá letní kino. A konat se v něm mohl i nadále Trutnoff, kdyby Martin Věchet chtěl. Jenže on už moc nechce a spíš hledá zástupné důvody, proč se jeho akce na zdejší „posvátné“ půdě neuskuteční. Spřátelená média pak zásobuje informacemi o stěhování festivalu do nových prostor. S tím, že si vybírá z dvaceti vhodných lokalit. A neopomene zmínit „budovatelské“ snahy trutnovské radnice. Přitom jimi se zaklínal již od roku 2009 a několikrát každým rokem pak ohlašoval svůj festival jako poslední ročník.

Přitom jedním z možných vysvětlení ukončení Věchetova festivalu mohl být opadající zájem ze strany tradičních návštěvníků, kterým se začala zajídat programová stagnace, nefungující ekonomika akce, pořadatelské výstřelky (například záměr pozvat někdejšího generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše) nebo skutečnost, že v průběhu přípravy festivalu svoji účast odřekla řada skupin. Tato skutečnost bývala zamlžena, z plakátů příslušná jména nezmizela, aby následně překvapení návštěvníci festivalu na místě nacházeli v programu velká bílá místa bez adekvátního programu.

Ale zpět do současnosti. Pořadatelé Artu Kus Festivalu na sebe vzali těžký úkol. Vybudovat nový festival ve stínu jeho slavného předchůdce bude velice těžké a řada lidí jim jejich záměr nebude věřit a bude na něm a priori hledat každou mouchu. Za svoji odvahu si však pořadatelé zaslouží uznání a přání elánu do jejich projektu. Hudbymilovní fanoušci, kteří jezdili do Trutnova z celých Čech, si pak mohou opět zařadit Trutnov do svého časového plánovače na srpen. Bojiště je zpět.

Fotogaleri z historie festivalu Trutnoff si prohlédněte zde: