Beatles: Poslední koncert skupiny na střeše v Londýně v roce 1969

Beatles: Poslední koncert skupiny na střeše v Londýně v roce 1969 Zdroj: Profimedia

Beatles vydává svůj první megahit Love Me Do.
Beatles v rakouském středisku Obertauern
Muž, který vytvořil image Beatles
Muž, který vytvořil image Beatles
Beatles skrz naskrz – Unikátní a neznámé fotografie z archivu The Beatles Book
29
Fotogalerie

50 let od posledního vystoupení Beatles. Jak by to vypadalo, kdyby slavná kapela hrála dnes?

Legendární skupina Beatles měla svůj poslední koncert na střeše v Londýně přesně před 50 lety. Napadlo vás někdy, jak by skupina vypadala a co by hrála dnes? Jak by se dnešní Beatles lišili od Beatles 60. let? Nejlepší desku liverpoolské kapely by nikdo nevydal. A platí, že být globálně slavný v období 1960–1970 bylo rozhodně lepší než v roce 2014. Proč? Důvodů je víc.

Mezi roky 1960 a 1970 jste mohli klidně brát drogy a natáčet o tom desky a všem to bylo jedno. Protože všichni byli sjetí také a ty, co sjetí nebyli, nebral nikdo vážně – tedy pokud na sobě náhodou neměli zrovna uniformu. Navíc jste mohli bez problémů natočit něco tak bizarního jako Magical Mystery Tour a lidé to brali jako důkaz vaší geniality.

Dneska by z celé desky byl skandál a debata o tom, za co všechno můžou drogy a lidé, kteří je berou. Jinými slovy: díky šedesátým letům měli Beatles krásně nezkaženou chlapeckou image, a to i přesto, že minimálně ve druhé půlce dekády do sebe prali drogy horem dolem. Něco takového by dnes prostě nebylo možné. Takový Robbie Williams je toho důkazem.

Celebrity

Každý ze členů Beatles by dnes měl vlastní twitterový účet a permanentně by na něj pravděpodobně postoval zprávy o dění uvnitř kapely. Fakt, že Twitter v době Beatles neexistoval, nás připravil o mnoho fantastických momentů. Jen si představte ty tweety například z nahrávání desky Let It Be, prakticky rozpadové desky Beatles: @paulmccartney_official: „Ta Lennonova kráva už zase leze po studiu a chce, abychom nahrávali její tleskání #užtohomámdost.“

Na druhou stranu – i přes svoji slávu za sebou neměli členové Beatles každý den bulvární novináře tak, jak by je rozhodně měli dnes. Měli byste milióny fotek Beatles: Ringo venčí psa, John vychází zfetovaný z drogového večírku, neznámá dívka odchází z Paulova domu a tak dále a tak podobně. Velmi pravděpodobně bychom po nějaké době měli Beatles plné zuby. Což se lidem v šedesátých letech prostě nestihlo přihodit. A mimochodem – kdyby existovali Beatles dnes, měli bychom i video s průběhem atentátu na Johna Lennona, protože kameramani z amerického bulvárního serveru TMZ by rozhodně hlídali před Dakotou denně.

Nahrávací společnost

Zajímavé by bylo, kdyby chtěli mít dnešní Beatles stejnou nahrávací společnost jako tehdy – totiž Apple Records. Stejnojmenný výrobce elektrotechniky a počítačů z amerického Cupertina by z nich u soudu pravděpodobně stáhl kůži.

Jak by zněli?

Vtipné samozřejmě je, že kdyby dnes Beatles začínali, velmi pravděpodobně by hráli to, co hráli Beatles v roce 1960. A velmi pravděpodobně by se i stejně oblékali a česali. Protože přesně tenhle druh retra někteří dnešní mladí hipsteři tak milují. Pokud si ale představíme Beatles už jako „velkou kapelu“, pak musíme notně dojít k závěru, že by byli něco jako U2, jen méně otravní. Lennon by asi stejně jako Bono strkal nos do politiky a zachraňoval světový mír a Beatles by prostě byli „ta velká kapela“. Podobně jako dnes U2. Zda by byli stejně nesnesitelní jako U2, je otázka, ale dá se předpokládat, že ano.

S tím souvisí ještě jedna věc. Beatles ke konci kariéry odmítali koncertovat, protože je prostě nebavilo stát proti ječícímu davu, jenž je neposlouchá. V dnešní době by si nemohli dovolit koncerty vypustit, protože to jediné hudebníky živí. Zřejmě by tedy dělali dál bombastická turné, měli ohromné zadní projekce a nevídanou pódiovou show. Rozhodně by je ale žádná nahrávací společnost nenechala v roce 2014 nahrát Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Protože by to nehrálo žádné rádio, není v tom dobrý singl, není to nazpívané přes Autotune a nikdo by to nekupoval. Zase by ale několikrát vydali album vlastních remixů.