Video placeholde

Zemřel přední český exilový spisovatel Ota Filip. Podívejte se na jeho poslední rozhovor pro Reflex

V pátek odpoledne zemřel v nemocnici v bavorském Garmisch-Panterkirchenu po krátké nemoci v nedožitých 88 letech spolupracovník Reflexu a významný český i německý spisovatel a publicista Ota Filip. Člen elitní Bavorské akademie krásných umění a držitel české medaile Za zásluhy, kterou obdržel v roce 2012 z rukou prezidenta Klause, se narodil 9. března 1930 v Ostravě a na jeho životě se naplno podepsalo, jak on sám říkal, “zkurvené” 20. století.

Po válce krátce pracoval jako sportovní redaktor Mladé fronty, na vojně se “zapletl” do plánovaného útěku vojáků za hranice a skončil ve vazbě. Koncem šedesátých let vydal v ostravském nakladatelství Profil svou románovou prvotinu Cesta ke hřbitovu, kterou výrazně vstoupil do českého literárního světa.

V roce 1970 byl obviněn z pobuřování proti socialismu a skončil ve vězení, kde si “vymyslel” nejslavnější český román Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, který se odehrává v předválečné Ostravě, částečně v kavárně Filipova otce a během založení fotbalového klubu SK Slezská Ostrava, dnešního Baníku. Román vyšel později v exilovém nakladatelství Josefa Škvoreckého.

Pod hrozbou dalšího věznění byl Ota Filip s rodinou nucen se v polovině 70. let vystěhovat z rodné země do bavorského Mnichova. Spolupracoval se Svobodnou Evropou, stal se redaktorem prestižního nakladatelství Fischer Verlag a velice rychle uspěl také jako německy píšící spisovatel a publicista. Psal politické komentáře pro deníky Frankfurte Allgemeie Zeitung i die Zeit, vydal několik románových bestsellerů (mj. Café Slavia), které po listopadu 1989 postupně vyšly i na českém knižním trhu.

Se svým životem se vyrovnal ve dvou pozoruhodných vzpomínkových románech, Sedmém a Osmém životopisu. V posledních dvaceti letech žil v bavorském podalpském městečku Murnau a stal se mimo jiné také pravidelným přispěvatelem týdeníku Reflex. Jeho posledním příspěvkem byl zasvěcený komentář k loňským podzimním německým parlamentním volbám.