Dan Brown - Počátek

Dan Brown - Počátek Zdroj: Argo, Richard Klíčník

Sedmý román Dana Browna: Počátek konce?

Každá legrace jednou končí a ta s americkým autorem mysteriózních thrillerů definitivně zhasla právě teď. V sedmém románu Dana BrownaPočátek (vyd. Argo) popáté potkáváme machra přes symboly všeho druhu Roberta Langdona. A ten si zachovává své otravné zlozvyky stejně jako spisovatel, který se opět držel fungujícího vzorce a vydal v podstatě totéž co pokaždé, jen v jiném lexikálním obsazení.

Je to prosté, milý Watsone, jak v nějakém komiksu: opět tu máme geniálního superpadoucha- miliardáře-vynálezce. Jmenuje se Edmond Kirsch, je to někdejší Langdonův žák a hned v úvodu vyjeví třem vůdčím představitelům největších světových náboženství, že vědecky dokázal cosi protináboženského a že by svůj objev rád sdělil světu.

A samozřejmě: jsou tu fenomenální historické kulisy a úchvatná stavba, kolem které se všechno točí – tentokrát to slovo padlo na Guggenheimovo muzeum v Bilbau, jemuž sekunduje Gaudího Casa Milà. Máme zde krásnou a vzdělanou Bond girl, tedy Langdon girl, kurátorku řečeného muzea Ambru Vidalovou, snoubenku následníka španělského trůnu. Je tu nepravděpodobná romance (homosexuální! církevní hodnostář a modrá krev!) i umělá inteligence, která autorovi poslouží v znovu oprášeném konfliktu věda versus náboženství.

Brown opět vsadil na prolínající se narativní linie, na cliffhangery (ony konce kapitol v nejnapjatějším momentu a převis dramatu o pár stran dál), na to nesnesitelné dožadování se pozornosti: mrkejte na drát, kolik jsem toho vyrešeršoval na wiki! Člověk aby pořád googloval – víme, co je klerika, ale co rocheta a solideo, co dišdáša? A to jsme jen u hadrů.

Výsledkem je lehká nuda, špikovaná autorovými ách a óch nad sebou samým a úryvky encyklopedických hesel - člověku je až líto vynikajících překladatelů Michaly Markové a Davida Petrů, že převodem tohoto textu ztratili čas a umazali si portfolia. Šifru mistra Leonarda tentokrát přes jejich snahu při nejlepší vůli nelze dešifrovat. Což pochopitelně nemění nic na tom, že se román drží od svého vydání na vrcholu prodejních žebříčků SČKN. Čtenáři holt mají slušnou setrvačnost.