Ronen Bergman - Rise and Kill First. Kniha, která popisuje atentáty spáchané Izraelem.

Ronen Bergman - Rise and Kill First. Kniha, která popisuje atentáty spáchané Izraelem. Zdroj: Amazon, Wikimedia

Otrávená zubní pasta i explodující mobily: Izrael podle nové knihy spáchal 2700 atentátů na své protivníky

Otrávená zubní pasta, která zabije cíl až po měsíci. Explodující mobily. Rezervní pneumatiky v autě napěchované výbušninami. Atentáty na vědce i odhalování milenek islámských imámů. To vše najdeme v nové knize „Rise and Kill First“ (Vstaň a zabij jako první), která popisuje 2700 atentátů, které Izrael spáchal za 70 let své existence.

Autor knihy Ronen Bergman sepsal knihu na základě více než 1000 rozhovorů s agenty izraelských tajných služeb a vojáky. Využil i tisíce dokumentů. Jedná se tak o ojedinělý pohled na Stát Izrael, které se podobnými činy brání před teroristy a nepřáteli, kterých má po světě více než dost.

Kniha, která vyšla koncem ledna, zmiňuje například zavraždění šesti íránských jaderných inženýrů, čímž Izrael zpomalil nukleární program Íránu a podle odborníků tak ušetřil obě země od války. Autor také nepřímo potvrzuje, že Izrael otrávil palestinského politika Jásira Arafata pomocí radiace, což izraelská vláda dodnes oficiálně odmítá.

Přes kritiku izraelských systematických atentátů Bergman nakonec uzavírá knihu s tím, že atentát je velmi často nejefektivnější řešením problému.

Cituje také generála Me'ira Dagana, který stál v letech 2002 až 2010 v čele izraelské zpravodajské služby Mosad. Ten říká: „V autě je zhruba 25 000 dílů. Pokud 100 z nich zmizí, tak se auto nerozjede. Ale často je nejefektivnější zabít rovnou řidiče. Tak to prostě je.“