Obálka komiksu Fatale

Obálka komiksu Fatale Zdroj: Archiv Nakladatelství BB/art

Fatale 1: Smrt je mi v patách. Fatale 1: Death Chases Me (1-5)
V naší současnosti poodhaluje Nicholas Lash roušku tajemství, které ho zavede na tu nejtemnější představitelnou pouť… za svůdnou nestárnoucí ženou, která je na útěku už od třicátých let.
V San Francisku let padesátých se reportér Hank Raines střetává s tou samou dámou a zabředne do děsivého střetu mezi zkorumpovaným policistou a mužem, který je už víc netvorem než člověkem.
Kdo je Josephine a co vlastně skrývá? A kolik mužů pro ni zemře a ochotně zabije?
Fatale
7
Fotogalerie

Chapadla a vraždění: Nejlepší komiksový brak od Brubakera

Komiksový scenárista Ed Brubaker patří k elitě mainstreamového komiksu a jeho díla si oblíbili i čeští fanoušci. Brubakerovy příběhy jsou promyšlené a brakové takovým tím správným, poučeným stylem. Je to skvělý řemeslník, který si umí pohrávat s žánrovým klišé jako málokdo. Vždyť dokázal zabít Captaina Ameriku!

A tentokrát se bude vraždit o poznání víc než v případě nebohého Captaina Ameriky. Což Brubaker taky umí. Jeho příběhy mají vždy uvěřitelné hrdiny, kteří jsou zábavní zejména proto, že jimi někdo manipuluje. Čtenáře tento postup pochopitelně rozčiluje, a tak hlavním hrdinům fandí o to víc. Co na tom, že sami jsou oběťmi největšího manipulátora ze všech, samotného Brubakera. A tak je to vlastně správně a nejinak je tomu i ve Fatale, v první knize komiksové brakové detektivky plné démonů.

Celkem je těch knih pět a řada původně vycházela u nakladatelství Image v letech 2012–2014. Zpoždění tudíž nemáme tak velké a Fatale je víceméně novinka, takže fanoušci mohou poděkovat nakladatelství BB/art, že jim tuhle lahůdku včas přineslo. I když máme k dispozici pouze první část, dá se už celkem dobře odhadnout, že půjde o zábavnou komiksovou jízdu, která nezklame očekávání.

Příběh začíná v současnosti, když Nicolas Lash pohřbívá otcova přítele, spisovatele Dominika Reinese. A jak Nicolas správně poznamená hned na první stránce – jeho život zešílí během jediného dne. Může za to skutečnost, že spravuje Reinesovu pozůstalost. A protože jsme už naznačili, že Ed Brubaker miluje klišé, je jasné, že Nicolas podědí něco, co chce získat ještě někdo další. Někdo, kdo je více než nebezpečný a, jak se později ukáže, má nejspíš i chapadla.

Nicolas sice přežije návštěvu zděděného domu, ale jen díky zásahu krásné brunety, titulní hrdinky celé řady Fatální Josephine. Ale přijde o nohu. Jako začátek příběhu to funguje báječně, ale vzhledem k procentuálním ztrátám na těle hrdiny je nutné poněkud zpomalit. Nebo ještě lépe vrátit se až do 50. let, kdy se odehrává podstatná část vyprávění. Jeho úplný začátek je sice stále zahalen v mlze, ale tady, v San Francisku, se roztáčejí kola celého komiksu.

Brubaker namíchá do svého koktejlu celou řadu ingrediencí a výsledek, i když jde prozatím o pouhé usrknutí, chutná báječně. Zkorumpovaní policisté, novinář toužící po jejich odhalení, Fatální Josephine vládnoucí tajemnou mocí nad muži, sekta unášející lidi, a hlavně podivný děs, bytosti z jiného rozměru, které žijí mezi námi a touží po lidské krvi.

Právě kolem nich a jejich tužeb a záměrů se vine a sune chapadlo Brubakerova příběhu. Kdo jsou? Odkud jsou? Kde se vzali? Po prvním díle máme spoustu otázek, na které bude scenárista odpovídat sadisticky pomalu, přesně jak je jeho zvykem. Ale to neznamená, že se budete nudit. Naopak. Do příběhu zapojí bohatou škálu rekvizit a efektů, které vás mají za úkol znepokojit. A můžete vzít jed na to, že se to podaří.

Místy jde o detektivku drsné školy, místy o červenou knihovnu, ale zejména máme co do činění s krvavým hororem. Nezbývá než doufat, že druhý díl na sebe v češtině nenechá příliš dlouho čekat, protože Fatale je přesně ten druh komiksu, ve kterém si každý najde něco pro sebe. Když přičteme stylově vybroušenou kresbu Seana Phillipse, můžeme Fatale prohlásit za ideální odpočinkový komiks v kvalitě, jakou jsme u nás neviděli od první komiksové knihy Amerického upíra Stephena Kinga a Scotta Snydera.