Superman

Superman Zdroj: DC Comics

Superman se vzdává amerického občanství, Kapitán Amerika dostal cihlou do hlavy

Zatímco průměrný Američan v posledních dnech slaví, nadprůměrný se vzdává amerického občanství. Superman je dalším důkazem toho, že ani superhrdinové to nemají jednoduché. Zvlášť ti, kteří sloužili jako symboly amerického způsobu života.

 

„Mám v úmyslu zítra promluvit před Organizací spojených národů a oznámit jim, že se vzdávám amerického občanství,“ říká s vážnou tváří nejslavnější komiksový hrdina. „Už mě nebaví, že jsou mé činy vydávány za nástroje americké politiky. Pravda, spravedlnost a americký způsob života – to už dál nestačí. Svět je příliš malý a propojený.“ Tak pravil legendární Muž z oceli v 900. čísle magazínu Action Comics.

 

 

Superman se v krátkém příběhu The Incident také postavil do čela demonstrantů v Teheránu a chránil je před ozbrojenci iránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Krizi americké identity mu přichystal scénárista David Goyer, který má za sebou scénář k trháku Batman začíná a napsal i nový supermanovský film Man of Steel chystaný na příští rok. Není to poprvé, co komiksový superhrdina přišel o ideály.

 

„Zjistil jsem, že všichni pravověrní příznivci levého křídla mezi jeho fanoušky chtějí, aby Captain America vystoupil proti administrativě George Bushe. A všichni příznivci pravého křídla ho zase viděli v ulicích Bagdádu mlátit Saddáma Husajna,“ vysvětluje komiksový veterán Ed Brubaker situaci Supermanova protipólu z konkurenčního nakladarelství Marvel (Supermana vydává DC). Captain America byl podobně jako Superman symbolem své země v dobách studené války. Za druhé světové dokonce jednu vrazil Hitlerovi. Dnešní doba je ale mnohem složitější.

 

 

Ideály dostaly Captaina Ameriku před soud a nakonec ho  v brubakerově komiksové řadě stály život. Dnes už je sice zase znovuzrozený, jeho ikonický kostým ale mezitím oblékl bývalý sovětský zabiják Winter Soldier. „Lidé jsou naštvaní, zlomení a cítí se ošizení, protože jim lhali,“ filozofuje rozporuplný hrdina Iron Man v komiksové novince Fear Itself potom, co bývalý Captain America dostal do hlavy cihlou. Nehodil ji žádný superpadouch. Ale obyčejný, bezvýznamný, bezejmenný člověk. Komplikovaná doba prostě potřebuje komplikované hrdiny.