Vinyl, nejrychleji rostoucí médium?

Vinyl, nejrychleji rostoucí médium? Zdroj: Profimedia.cz

Milovníci retra se činí, za gramodesky lidé utrácí víc než za digitální hudbu

Podle výsledků britské hudební asociace se minulý týden vůbec poprvé v digitálním věku prodalo více vinylových nahrávek než hudby, kterou si lidé zakoupí a stáhnou do počítače. Přelomové výsledky prodejů gramodesek překvapily hudební fanoušky i samotné prodejce.

Společnost maloobchodních prodejců (ERA) dnes zveřejnila výsledky za poslední týden prodejů hudby. Ty zahrnují oddělená čísla pro prodej digitální hudby, kterou si zákazníci kupují přes internet a následně stahují do svých přístrojů. Další čísla jsou pak souhrnná pro všechny gramodesky, které se prodaly ve Velké Británii.

Celkem lidé za uplynulý týden utratili 2,4 milionů liber za vinyly, což je v přepočtu více než 76 milionů korun. Naopak hudby hudby digitální se prodalo za 2,1 milionů liber, tedy o 11 milionů korun méně. BBC uvedla, že je to nejvýraznější změna v prodeji hudby za poslední desetiletí.

Ve stejném období v minulém roce byla totiž čísla zcela jiná: rozdíl mezi penězi utracenými za vinyly a za “digitál” byl trojnásobný ve prospěch hudby nakupované on-line. Zatímco v loňském roce se prodalo vinylů za stejný týden jen za 1,2 milionu liber (korun), za digitální hudbu utratili Britové přes 4,4 milionu liber. BBC však dodává, že jde pouze o peníze, což nevypovídá o prodaném množství.

Kupovat hudbu na internetu je mnohem levnější než kupovat gramodesky, a tak je nutné při čtení těchto čísel počítat s touto odchylkou. Podle průzkumu ERA navíc lidé, kteří kupují gramodesky, nakupují hlavně z nostalgie - téměř 48 procent respondentů totiž uvedlo, že zakoupené gramodesky ve výsledku neposlouchá.