Martin Rota, exemplář živočišného druhu internetový bavič. A živý důkaz toho, že humorem si na internetu lze velmi slušně vydělat.

Martin Rota, exemplář živočišného druhu internetový bavič. A živý důkaz toho, že humorem si na internetu lze velmi slušně vydělat. Zdroj: Roman Černý

Martin Rota: Pokud má youtuber víc než sto tisíc odběratelů a neuživí se tím, dělá něco špatně

Martin Rota z názorového kanálu NaprostoRetardovaný, letʼs play kanálu Lepší než pracovatnebo komediálního kanálu Ztráta času není nagelovaný hezoun jako většina jeho konkurentů. Je to drsný chlapík o berlích, který navzdory svému handicapu (o amputaci nohy letos natočil pěkných pár videí) vylezl na Kilimandžáro nebo na Elbrus. Je velmi přímý, osobní a kontroverzní a jeho videa mají hlavu a patu, což pro české youtubery rozhodně není typické.

Na svém hlavním kanále má aktuálně 201 589 odběratelů, kteří se jeho videi často královsky baví. „Na kanále Ztráta času mám videa, k jejichž natočení mě inspiroval třeba jen jediný vtip, nebo když si chci užít insult comedy,“ říká obdivovatel britských stand-up komiků Jimmyho Carra a Billa Baileyho s tím, že mu čeští youtubeři vtipní rozhodně nepřipadají: „V okamžiku, kdy se někdo pokouší dělat fór a já uprostřed něj vím, jaká bude další věta a jak to skončí, nepřijde mi to vtipné. Sám se snažím jít až do takového meta-humoru, rozhodně se vyvaruju řešení a point, které by napadly většinu lidí. Problém českého YouTube je, že na něm jsou jen prvoplánové vtipy – to úplně první, co člověka napadne.“ Český humor pro Martina Rotu končí Šimkem a Grossmannem, Cimrmanem a vůbec Zdeňkem Svěrákem, Divadlem Sklep a Českou sodou.

8 komiků se vám, i prostřednictvím jedinečných snímků Romana Černého, představí v Excellentu, který spolu s Reflexem č. 48 vychází 1. prosince.

Reflex 48/2013Reflex 48/2013|Archív