Z filmu Tanečnice

Z filmu Tanečnice Zdroj: ArtCam

Předpremiéra filmu Tanečnice zahájila Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu letos přináší v předpremiéře 12 kvalitních celovečerních filmů, mimo jiné životopisné drama o tanečnici Loïe Fullerové

Jestli jsou Francouzi v něčem vážně dobří, tak je to kromě módy a gastronomie kultura obecně. A film zejména. A organizování filmových přehlídek zvlášť. Včera večer byla jedna z nich v Praze zahájena: 19. ročník Festivalu francouzského filmu otevřela v kině Lucerna předpremiéra snímku Tanečnice za účasti jeho elegantní režisérky Stéphanie Di Giusto. Pokud ho nebudete mít šanci vidět během festivalu v Praze, Brně, Hradci, Budějovicích nebo Ostravě (tady všude proběhne v následujícím týdnu celkem 162 projekcí 51 filmů), věnujte mu pozornost, až přijde 19. ledna do širší kinodistribuce.

Film již dříve uvedený v Cannes v soutěžní sekci Un Certain Regard popisuje začátky avantgardní americké tanečnice Loïe Fullerové, hvězdy evropských kabaretů Belle Époque, a její vztah s právě nastupující kolegyní-rivalkou Isadorou Duncanovou. V životopisném dramatu, které se přes své jedinečné téma a výtečnou kameru bude někomu možná zdát trochu příliš dlouhé, hrají dvě charismatické mladé ženy, Soko a Lily-Rose Melody Deppová.

Video placeholde
Trailer k filmu Tanečnice • ArtCam

Z dalších potenciálních vrcholů festivalu pak zmiňme snímek režisérky Emmanuelle Bercotové 150 miligramů, který je inspirován skutečnými událostmi: pneumoložka přijde ve své domovské nemocnici v Brestu na souvislost mezi úmrtími pacientů a podáváním léku, který je už třicet let na trhu.

Pro silnější povahy je drama Spravedlnost pro mou dceru o podezřelé smrti čtrnáctileté dívky a o nekonečném boji jejího otce, který chce okolnosti prošetřit a viníka usvědčit; režisér Vincent Garenq do hlavní role obsadil Daniela Auteuila. O rozchodu a následné samotě i svobodě jedné pařížské středoškolské učitelky vypráví drama Mii Hansen-Løveové Začít znovu s Isabelle Huppertovou v hlavní roli, které ve středu 30. listopadu festival zakončí.

Vzápětí ovšem vstoupí do běžné distribuce, podobně jako romantické Kameny bolesti Nicole Garciové, které byly uvedeny už v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes (v hlavních rolích emotivní Gabrielle a její lásky, válečného veterána, se představí Marion Cotillard a Louis Garrel) nebo životopisný snímek Jacques-Yves Cousteau: Odysea o známém francouzském oceánografovi a jeho rodině.

Animovaný snímek beze slov o trosečníkovi na tropickém ostrově Červená želva nizozemského oscarového režiséra Michaëla Dudoka de Wita si z Cannes letos dokonce odnesl zvláštní cenu poroty v sekci Un Certain Regard.