Felix Holzmann

Felix Holzmann Zdroj: Youtube.com

Felix Holzmann
Felix Holzmann
Felix Holzmann
Felix Holzmann
Felix Holzmann
7
Fotogalerie

Holzmann rozdával smích plnými hrstmi, svou službu u Wehrmachtu však tajil

Kulaté brýle se silnými obroučkami, slamák na hlavě, ošuntělý pracovní plášť a šátek u krku. Nechápavost a nezaměnitelná intonace, nicméně scénky precizně vystavěné, které dnes již zlidověly. To si každý představí při vyslovení jména Felix Holzmann. Od narození tohoto populárního komika dnes uplyne 95 let. Málokdo přitom ví, že Holzmann za 2. světové války sloužil v německém Wehrmachtu.

Holzmann se narodil v Teplicích v rodině velkoobchodníka, ale domovem se mu staly Litoměřice. Ve škole nebyl dobrým žákem, miloval biograf, divadlo a šapita cirkusů. Humorem se začal živit až na přelomu 40. a 50. let jako divadelní ochotník. V 50. letech naplno rozjel estrádní kariéru. Při jeho produkci, kdy se diváci váleli smíchy, jej objevil konferenciér František Budín. Brzy vznikla silná komická dvojice, která vyprodávala sály. Z dvojic vždy zářil „natvrdlý“ Holzmann, kterému Budín jedinečně nahrával.

Ještě předtím však Holzmann zažil životní epizodu, kterou až do konce svého života držel jako nejstřelenější tajemství. Teprve až po jeho smrti kamarád Jiří Suchý prozradil, že Holzmann za 2. světové války sloužil v německém Wehrmachtu, přesněji u námořního dělostřelectva kdesi u pobřeží Dánska či Švédska. Po konci války snad dokonce krátce pobýval i v sovětském Gulagu. Suchý se to prý dozvěděl od Holzmannova „nahrávače“ Františka Budína…

Ale zpět k Holzmannovým scénkám. Zlatou érou byla pro tohoto komika byla 70. a 80. léta, kdy se objevoval například v Televarieté, vystupoval s orchestrem Karla Vlacha a v samostatném zájezdovém pořadu Yvetty Simonové a Milana Chladila. Jeho komické scénky jako Nechcete řízek?, Guláš v hospodě, Psaní si alibi, Luštění křižovek, Do kina Na včera, dnes a zítra, Návštěva pána Vrány, Závin nebo štrůdl, Ukulele a další patří dodnes mezi klenoty české zábavy. Nejraději hrál ve dvojici (kromě Františka Budína) s Lubomírem Lipským, Milanem Nedělou či Ivou Janžurovou. Krátce před svou smrtí za ně stihl převzít platinovou desku za více než 20 tisíc prodaných zvukových nosičů.

Felix Holzmann zemřel 13. září 2002 ve východoněmeckém městě Chemnitz. Během svého života byl dvakrát ženatý. Jeho první žena Eva spáchala v roce 1970 sebevraždu, když si pustila plyn. O dva roky později se Holzmann podruhé oženil, tentokrát s konferenciérkou svých německých vystoupení Barbarou Greifovou.