Hvězdy Hry peněz.

Hvězdy Hry peněz. Zdroj: ČTK/AP

Café Society: Blake Lively, Woody Allen, Kristen Stewart and Jesse Eisenberg.
George Clooney a bosá Julia Roberts.
Julianne Moore, Susan Sarandon a Naomi Watts.
3
Fotogalerie

Z Cannes poprvé: Pašování vína a bosá Pretty Woman

O kolik dramatičtěji zněly zprávy, jež z Cannes přicházely před festivalem, o to nevzrušivěji lze popsat jeho dosavadní průběh. Největším „odvazem“ tu zatím byly bosé nohy Julie Robertsové. A starý skandál „prznitele“ Woodyho Allena (zahajujícího novým filmem).

Café Society, nejčerstvější pokus o romantickou komedii, zaznamenal spíše blahosklonně smířlivé než nadšené reakce (jakkoli ze srovnání s Iracionálním mužem z loňska vychází jednoznačně příznivěji). Smířlivě ostatně působil i sám režisér, jindy spíše nevrlý a ubručený: a to přestože na něj moderátor zahajovacího ceremoniálu vytáhl jeho staré obvinění ze sexuálního zneužití (ředitel festivalu se mu potom za „nejapný vtípek“ omluvil). Allen dokonce podotkl, že být slavný už ho vlastně ani neobtěžuje: „Došel jsem k závěru, že popularita přináší víc výhod než nevýhod.“

Přepadený a propašované rosé

Na filmovou událost par excellence se na Croisette stále ještě čeká. Čtvrtý, zatím nejzdařilejší, režijní kus Jodie Fosterové, thriller Hra peněz s přepadeným Georgem Clooneym, zasluhuje potlesk za herecké výkony a (necannesky) svěží zpracování, ani on však není z rodu kýženě nezapomenutelných festivalových zážitků. Z tradičně nezařaditelné burlesky podivína Bruna Dumonta se rozpačitě odcházelo (i když Francouzi mu evidentně rozuměli). A na ty, kdo vydrželi a kdo utekli, rozdělila publikum i tříhodinová rumunská Sieranevada.

A vlastně se trochu čeká i na nějaký rozruch. Zpravodajové britského Guardianu sice referují o Cannes v obležení po zuby ozbrojených bezpečnostních složek (necelé tři týdny před zahájením si město nanečisto vyzkoušelo útok teroristů, respektive jejich zneškodnění), ve skutečnosti se tu však hlídá zhruba stejně jako před rokem.

„Zesílená bezpečnostní opatření“ tak znamenají vlastně jen to, že do festivalových prostor nesmějí děti. A že vám před návštěvou kina odeberou láhev s vodou (jisté dámy si prý stěžovaly, že jim psi vycvičení na detekci trhavin zasmrděli kabelky). 

Ano, v ulicích lze sice potkat hloučky vojáků se samopaly, ti však místo hlídání komentují procházející dámy ve večerním a znuděně zírají do výloh luxusních obchodů.

Jak trefně podotkl jeden americký kritik (jemuž se mimochodem daří pravidelně propašovat na projekce láhev rosé), jediný skutečný zásah dostal pouze proslulý bar na Croisette, kde se byla k ránu zvyklá scházet půlka osazenstva festivalu – vedení města mu totiž nařídilo zavřít krátce po půlnoci.

Bosé nohy vítězí

Abych nezapomněla – koberec a boty. Před rokem zvedlo svět ze židlí, když ze slavných canneských schodů před palácem vykázali dámy, které přišly bez podpatků. Ženy ze všech koutů planety povstaly a Twitter zaplavily fotky sandálů a tenisek. I letos se k incidentu několik hvězd „vyjádřilo“: Susan Sarandonová dorazila v kalhotách a balerínkách a , canneská novicka ze zmíněné Hry peněz, své první schody vystoupala rovnou bosá. Jodie Fosterová tentýž den bojovala za práva žen na panelu Women in Motion, leč hlavní hrdinkou dne byla Pretty Woman bez bot.