Eric Clapton na pražském koncertě 2013

Eric Clapton na pražském koncertě 2013 Zdroj: ČTK

Nová biografie Erica Claptona
Eric Clapton na pražském koncertě 2013
Eric Clapton na pražském koncertě 2013
3
Fotogalerie

Biografie Claptona ukazuje jeho talent i sebezničující sklony

Nová biografie Erika Claptona s názvem Motherless Child ukazuje slavného kytaristu jako talentovaného hudebníka i jako muže se sebezničujícími sklony. Kniha britského novináře a spisovatele Paula Scotta poskytuje vysvětlení jeho hudebních proměn a rozebírá vlivy a inspirace, ale nezakrývá ani jeho drogové a sexuální excesy a stavy na pokraji smrti.

Český překlad biografie vychází rok po anglickém originálu vydaném ke Claptonovým sedmdesátinám a krátce před tím, než britský hudebník představí své 23. studiové album. Deska I Still Do by měla vyjít letos 20. května.

Na třech stech stranách a fotografiemi s komentářem před každou z 16 kapitol a epilogem popisuje Scott komplikovaný život jednoho z nejlepších světových kytaristů a skladatelů. Název knihy Motherless Child odkazuje ke Claptonovu oblíbenému spirituálu i jeho vlastnímu dětství bez matky a pocitu člověka bloumajícího světem bez záchytného bodu.

"Po většinu mládí jsem měl pocit, jako bych stál zády u zdi... Blues je jeden muž a jeho kytara proti celému světu...Záleželo jen na jednom chlápkovi, který je úplně sám a nemá na výběr - musí zpívat a hrát, aby utišil bolest. To rezonovalo s pocity v celé řadě situací mého života," uvedl v jednom rozhovorů dnes jednasedmdesátiletý muzikant, který ovlivnil vývoj rockové hudby zejména v 60. a 70. letech.

Scott představuje Claptona jako bohem nadaného kytaristu, který začínal v 17 letech s napodobováním hry starých bluesmanů Roberta Johnsona nebo Muddy Waterse. Kariéru profesionálního hudebníka zahájil s kultovní kapelou The Yardbirds. Později se připojil k Bluesbreakers vedeným britskou bluesovou ikonou Johnem Mayallem. V roce 1966 spoluzaložil skupinu Cream. Spolupracoval i s jinými kapelami, ale od roku 1970 se věnuje sólové dráze, kterou mu otevřel hit Layla.

 

Přestože Scott neskrývá svůj obdiv k držiteli 18 cen Grammy, zobrazuje ho nejen jako geniálního hudebníka. Vypráví také o muži závislém na drogách, alkoholu a sexu, který ve svém nejhorším období potřeboval k tomu, aby mohl fungovat, heroin, kokain, léky proti bolesti a dvě láhve vodky denně.

Ani poté, co v 90. letech skoncoval se závislostí na drogách, Clapton neměl pod kontrolou svá sexuální dobrodružství. Autor biografie nesklouzává k lacinému bulváru, přesto nemůže opominout dlouhý výčet žen Claptonova života, mezi kterými byly i herečka Sharon Stoneová, modelka Christy Turlingtonová nebo modelka, hudebnice a později první dáma Francie Carla Bruniová. I přes mnohé nereprezentativní detaily však napsal Scott biografii Claptona s respektem ke slavnému hudebníkovi.