Brian Johnson

Brian Johnson Zdroj: MATT BECKER/www.melodicrockconcerts.com (CC BY-SA 3.0)

AC/DC
Angus Young a Brian Johnson
Malcolm Young
Bubeník Phil Rudd nezvládá drogy.
AC/DC v klasické sestavě. Tahle éra ale končí.
5
Fotogalerie

Konec AC/DC? Johnson ztrácí sluch, pražský koncert ve hvězdách

Rozklad legendy pokračuje. Australská hardrocková kapela AC/DC odložila zbývající koncerty svého aktuálního amerického turné. Zpěváka Briana Johnsona (68) totiž lékaři varovali, že mu hrozí absolutní ztráta sluchu. Jak kapela dodala, zbývajících deset koncertů v USA odehrají později a "nejspíš s hostujícím zpěvákem". Jaký bude osud evropské části turné, kdy má AC/DC koncertovat i v Praze, nebylo jasné.

AC/DC měli dnes hrát v Atlantě, 4. dubna pak koncertovat v Madison Square Garden v New Yorku. Evropské koncerty mají začít 7. května v Lisabonu, pražský koncert je plánován na 22. května.

Skupinu AC/DC, jejíž název je označením střídavého a stejnosměrného elektrického proudu, založili v roce 1973 v Sydney bratři Angus a Malcolm Youngovi. Do rockové historie se kapela zapsala takovými hity Highway To Hell, Let There Be Rock, Thunderstruck nebo Whole Lotta Rosie. Brian Johnson se ke skupině přidal v roce 1980 poté, co zemřel tehdejší zpěvák Bon Scott.

AC/DC prodali po celém světě na 150 milionů alb. Deska Back In Black z roku 1980 je s 42 miliony prodaných kopií druhým neprodávanějším albem historie po albu Thriller krále popu Michaela Jacksona.

V minulých letech kapela přišla i o další dlouholeté členy. Bubeník Phil Rudd nezvládl na stará kolena drogy a za jejich držení, plus vyhrožování vraždou, mu soud uložil osm měsíců domácího vězení. Kytarista Malcolm Young pak v kapele skončil v září 2014 kvůli postupující demenci, jež ho přivedla do ústavu. Nahradil ho bratranec Stevie Young.