Modré stíny

Modré stíny Zdroj: Česká televize

Modré stíny
Modré stíny
Modré stíny
3
Fotogalerie

Velké překvapení: Modré stíny České televize vás zaháčkují až do konce

Po dvoudílném Zločinu v Polné přichází Česká televize s dalším titulem, u něhož se vyplatí nepřepínat. Jmenuje se Modré stíny a je čtyřdílnou minisérii a pokračováním loňské detektivní série Případ pro exorcistu ze série Detektivové od Nejsvětější trojice. Zcela upřímně – s kolegou jsme před pondělní projekcí všech čtyř dílů nečekali, že vydržíme do konce, zvlášť po bizarním Případu pro exorcistu. Nakonec jsme ale v kině dobrovolně zůstali celých pět hodin. Modré stíny jsou totiž obrovským překvapením, thrillerem, jenž si vás v druhé epizodě bezpečně zaháčkuje a ani jednou není k smíchu.

Během první epizody, jíž Česká televize odvysílá v neděli 28. února ve 20 hodin, si ale ještě možná budete klepat na čelo. Vyšetřovatelé (Klára Melíšková, Stanislav Majer, Tereza Voříšková nebo Miroslav Krobot) začnou řešit případ zastřeleného docenta přímo na půdě olomoucké univerzity. Akademik mohl vadit zejména univerzitnímu kvestorovi (Martin Huba), na jehož podivné hospodaření s možná zbytečně utracenými miliony často upozorňoval.

Pomalejšímu, ne moc přesvědčivému rozjezdu, v němž detektivové dramaticky vyšetřují, aby jim najednou o polední pauze srandovně padaly chlebíčky od pusy, nepomáhá zejména vizuál. V kině byl obraz jakoby nekvalitní, přesvětlený, neostrý, v záběrech postavám navíc často chyběla třeba půlka hlavy a záměr toho všeho se moc nedařilo rozklíčovat.

Ve druhé epizodě se tím už ale nebudete moc zabývat, protože vás najednou dílo Viktora Tauše a Petra Jarchovského přesvědčí, že v něm opravdu o něco jde. Jasně, pořád se řeší případ a skládají se indicie, spousta hlavních postav ale dostane hloubku a osobní peripetie, kvůli nimž se případ najednou stane až nepříjemně osobním a klíčovým. Nechci spoilerovat, stačí snad jen říct, že většina vyšetřovatelů bude redefinovat svoji úlohu v týmu, hodně pochybovat o svém poslání a často i pořádně fyzicky trpět. Silnému hereckému ansámblu potom dominuje zejména skvělá Klára Melíšková v roli šéfky vyšetřovatelů.

Podstatné je říct, že Modré stíny nejsou oddychovou detektivkou, při níž v neděli u televize vypne celá rodina. Nehrají tu proti sobě dva týmy „ti hodní a „ti zlí“, naopak je všechno ambivalentní a nikoho tu vlastně nečeká klasická satisfakce, při níž se u televize divák zatetelí. Tenhle případ je temný, i v tom, že Tauš s Jarchovským (někdy možná až příliš doslovně) tematizují spolupráci s StB, porevoluční korupčníky i kamarádšofty, kdy se „za komunismu pořádně hnojil substrát, až z něj vyrostli tihle žampióni“. Modré stíny zkrátka nejspíš zhltnete až do konce, i přesto, že se občas nějaké dějové nitky zamotají a že režisér by měl stát jenom za kamerou, nikoliv před ní.