Pojďte, pánové, budeme si hrát.

Pojďte, pánové, budeme si hrát. Zdroj: Profimedia.cz

Takže sluneční brýle po setmění nasadit.
Tenhle určitě ne.
Na druhou stranu se do toho takhle vejde víc skvělé muziky.
3
Fotogalerie

Seriálová novinka Vinyl na HBO: sex, drogy, rock’n’roll, alkohol, rodinné krize a brutální násilí

Tohle je HBO, takže ani „hudební dramatický seriál“ tu nebude žádná ukňučená melanchoselanka o tom, jak to mají muzikanti na tom světě těžké. Tohle je HBO, takže se připravte na středně propečenou porci profetovaných antihrdinů a věcí, za které si chodí běžní lidé orazit na deset let do chládku. Běžní lidé – ale ne rockové hvězdy. Rockové hvězdy si oraz nedávají. Rockové hvězdy hoří jako knot dynamitu a umírají zásadně za pochodu. Ne všechny přitom musí být na pódiu.

Rockovou hvězdou televizního seriálu HBO Vinyl, který má celosvětovou premiéru právě dnes ve 3 hodiny nula nula středoevropského času, je šéf nahrávací společnosti Richie Finestra; tohle není chlápek, který poskakuje po jevišti s růžovým boa kolem krku a zfetovaný napadrť hrabe krvavými prsty do strun svého Stratocastera. Je to chlápek, který sedí za stolem své newyorské kanceláře a dělá odtud rozhodnutí, které teprve vytvoří rockovou hvězdu ze zpěváka s boa a straťákem.

Bohužel se mu v tom zrovna v tuhle chvíli moc nedaří a hvězdné vyhlídky jeho společnosti padají k zemi jako hořící torzo vzducholodi Hindenburg na obalu alba od Led Zeppelin – kapely, která ve Finestrově strmém sešupu hraje podstatnou roli. Je toho tam ale víc; hlavního hrdinu seriálu potkáte v první scéně ve chvíli, kdy se ožralý a mírně sjetý za volantem svého vozu rozhoupává k tomu, aby zavolal na oddělení vražd. Holt hudební byznys sedmdesátých let. Kdo by tu měl čisté ruce?

Tenhle určitě ne.Tenhle určitě ne.|Profimedia.cz 

Mick Jagger, první slavné jméno mezi producenty Vinylu, ví něco o tom, jak to tenkrát chodilo. A něco o tom, jak to natočit, ví další producent – Martin Scorsese, současně také režisér úvodního dvouhodinového dílu s lakonickým názvem Pilot.

Po zhlédnutí Pilotu je ale celkem jasné, že další z producentů Terrence Winter (ten, kdo pro HBO vybudoval celé seriálové Imperium – Mafie v Atlantic City) (jehož úvodní díl ostatně nerežíroval také nikdo jiný než Scorsese) zase ví, co by se v těch 70. letech také mohlo stát, aby to nebyly jen samé koncerty, zákulisní sjížděčky a zápódijní ojížděčky, ale také trochu toho starého dobrého hábéóvskového ultrabrutálního násilí.

Takže sluneční brýle po setmění nasadit.Takže sluneční brýle po setmění nasadit.|Profimedia.cz

Vinyl totiž trochu klame marketingovým tělem. To, že jde o „seriál od producentů Martina Scorseseho a Micka Jaggera“, ještě neznamená, že to bude celé podle pravdy. Je to prostě příběh zasazený do showbyznysu 70. let a – co se týče úvodního dílu – celkem dlouho to tak také vypadá; a to ne úplně k dobru věci. Podstatnou část stopáže Pilotu člověk prostě jenom čeká, až se hlavní hrdina konečně doplácá do toho maglajzu, v němž jeho příběh předestřel flashforwardový setup. Pokoukání je to pěkné, padne tu pár solidně tuhých hlášek na Němce i na Židy, ale když se v rádiu ryze scorseseovského taxíku rozezní All the Young Dudes od Mott the Hoople, uvědomíte si, že ta písnička nese víc emocí než dosud proběhlá stopáž celého úvodního dílu seriálu Vinyl.

Tohle je nicméně pilot, proto se to také jmenuje Pilot (a i v následujících dvou odstavcích se hodlám elegantně vyhnout veškerým narážkám na souvislost se Scorseseho Letcem); a když se v něm začnou konečně dít věci, jsou to opravdu VĚCI. Životy hrdinů dostanou pár ran dost tvrdých na to, aby měli možnost se s tím nějak srovnat v následujících deseti epizodách...

... ale přece - možná to má nějaký dramatický důvod, který vyjde najevo, až když bude seriál komplet, ale úvodnímu dílu moc neprospívá, že se ty VĚCI začnou dít po tak dlóóóuhé době, v níž sledujeme mnohdy jen hrdinu, jak s otevřenou pusou zírá na nějaké rockery. Jinými slovy; Scorseseho není nikdy dost, ale zrovna v tomhle případě se mohl jeho dvouhodinový Pilot s hodinou letu (ále, sakra) klidně spokojit.

Na druhou stranu se do toho takhle vejde víc skvělé muziky.Na druhou stranu se do toho takhle vejde víc skvělé muziky.|Profimedia.cz

V hlavních rolích Bobby Cannavale, jehož vnitřně rozbitý producent se alespoň v úvodním díle v něčem podobá Donovi Draperovi z Mad Men, Olivia Wildeová ve své asi nejvýraznější seriálové roli od Dr. House, Juno Templeová z Temný rytíř povstal a spousta dalších slavných tváří, které jen na HBO prošly rolemi v seriálech jako The Wire – Špína Baltimoru, Rodina Sopranů či Hra o trůny.

První sezóna bude mít 10 epizod, Martin Scorsese s režírováním podle dostupných informací neskončí jen u Pilotu a celé je to do 18 let nepřístupné – koneckonců tohle je HBO.