Tahákem má být i Tomáš Klus.

Tahákem má být i Tomáš Klus. Zdroj: Nova

Na vodě
Na vodě
Na vodě
Na vodě
4
Fotogalerie

TV Nova je totálně na dně!

Časy, kdy nás TV Nova ve svém programu příjemně překvapovala Comebacky a Okresními přebory, je nenávratně pryč. Štědrý pan Sârbu byl odejit a skončil v klepetech, došly prachy a nastala všední realita privátního kanálu. Novu dnes drží nad vodou Ordinace, Ulice a zprávy a zoufale se snaží najít nové lepidlo na inzerenty, kteří by byli ochotni pustit chlup.

V neděli Nova pustila první díl hustě promovaného seriálu Na vodě. Název je příslušný, neboť zběžný divák zásluhou tohoto blábolu konstatuje, že česká hraná televizní tvorba nemá absolutně žádné dno. Borec vyhozený jeden den z práce i manželkou z bytu končí v říčním přístavu na lodi u bývalého spolužáka. V přilehlé hospodě najde partu žvanilů, kteří se hádají, čí loď má k restauraci připojenou elektriku načerno. Během večera se všichni ožerou do té míry, že si vymění na záchodě trenýrky, náš hrdina pozvrací na hausbótu záchod a… pokračování příště. Tolik asi v kostce.

Vždycky mě u takových haluzí zajímá, jak dlouho umělci řeší, že s něčím takovým spojí rok dva života. Třeba režisér Milan Cieslar, který už natočil i seriál podle Vladimíra Körnera, třeba herec Oldřich Kaiser, jenž pod „tíhou“ takového scénáře nebude vypadat jinak než jako totální ochotník. A musí to vědět.

Nova se může holedbat miliónovou sledovaností prvního dílu, ale je to vratká pýcha. Na miliónu dřív blbiny tohoto kalibru — viz Velmi křehké vztahy — končily jako vyprázdněný projekt, který právě dodýchal.

Přesto je divákova věrnost českému herci obdivuhodná – v žádné jiné zemi se netočí tolik původních dramatických pořadů jako u nás. Říká to i herec Jiří Maryško v novém Reflexu: „Nedejbože, abych hrál v televizi. Lidé mají dojem, že herci jsou jim blízko, že je znají. Že mají důvěrný vztah. Což je samozřejmě iluze.“

Češi své herce milují, Nova na to samozřejmě sází, ale s látkami, jež jsou „na vodě“ do té míry, že jsou bez uzardění prakticky nekoukatelné, to pro ni bude cesta do pekel. Nebývale vysoká sledovanost paralelně běžícího Zločinu v Polné na ČT, který měl solidní úroveň, svědčí o tom, že alespoň část publika má jakousi hranici vkusu a nezhltne úplně všechno, byť to servíruje „Olda“ Kaiser.