Knižní čtvrtek

Knižní čtvrtek Zdroj: Crew, DC Comics

Jokerovo výročí
Zero 2: V srdci všeho
Joker na X způsobů.
Jokerův vývoj ve filmech, seriálech, komiksech i videohrách.
4
Fotogalerie

Nové komiksy: Joker slaví 75. narozeniny – a slavit může i náš muž v Americe

V češtině vychází čtyřsetstránková „monografie“ jednoho z nejklasičtějších a nejznámějších padouchů. V zámoří tvořící Čech Aleš Kot pak opět přispěl k tomu nejmodernějšímu, co se v komiksu v současnosti odehrává.

Jokerovo výročíJokerovo výročí|DC ComicsJoker: Oslava 75. výročí

Opulentní a výpravná kniha, kterou neurazíte nikoho, kdo má rád komiksy. Naopak. Jde o čirou radost, která je sice místy pro stáří až k neučtení, ale obsahuje příběhy, které by, nebýt příležitosti Jokerových (loňských) pětasedmdesátin, česky nikdy nevyšly. Zabijácký klaun je Nemesis netopýřího muže Batmana a publikace Joker: Oslava 75. výročí (koncem ledna ji česky vydalo nakladatelství BB/art) mapuje celou Jokerovu letitou kariéru od jeho debutu v roce 1940, dekádu po dekádě. Z každého období přitom vybírá ty nejpoutavější nebo nejreprezentativnější příběhy a ty, které se nevešly (třeba slavný Kameňák Alana Moorea), alespoň zmiňuje.

Velmi zajímavé jsou i krátké texty mezi příběhy, které kladou Jokerovy patálie do dobového kontextu. Díky délce jeho života pak lze na této jediné ikoně zločinu pěkně zdokumentovat celý vývoj superhrdinského komiksu, a to nejen scenáristicky, ale i po stránce stylu kresby. Zatímco ve schematicky nakreslených počátcích ve 40. letech minulého století vraždí Joker bez uzardění a velmi nápaditě, později z něj společnost udělala spíše potrhlého klauna. Zabíjet znovu začíná až po desítkách let. Nakladatelství DC si pochopitelně dalo záležet, a tak v knize o největším batmanovském padouchovi naleznete komiksy nejzářivějších hvězd žánru – včetně samotného Batmanova (potažmo Jokerova) tvůrce Boba Kanea. Tahle kniha by vám prostě doma neměla chybět.

Více o Jokerovi si přečtěte v cause Jana Škody, která vychází právě dnes, 11. února, v Reflexu č. 6/2016.

Zero 2: V srdci všehoZero 2: V srdci všeho|CrewAleš Kot: Zero 2: V srdci všeho

Také druhý komiks patří do stáje vydavatelství DC (do pobočky Vertigo), ačkoli jeho scénář píše Čech Aleš Kot (*1986). Ten se před pěti lety stal prvním tuzemským scenáristou, který píše pro velké americké komiksové hráče. Dodejme, že úspěšně, protože se svými levicovými názory a východoevropským původem (že patříme do Evropy střední, můžete v USA zkoušet vysvětlovat sami) přesně zapadá do definice mladého, nadějného a neokoukaného tvůrce komiksů.

Zero, jak se Kotova první samostatná řada jmenuje, se právě dočkalo druhé knihy s názvem V srdci všeho – stošedesátistránkový brožovaný komiks vydalo těsně před Vánoci nakladatelství Crew. Zatímco po první knize čtenář neměl mnoho indicií, aby zjistil, oč Kotovi v příběhu vlastně půjde, novinka už poodhalí dostatek karet, abychom mohli konstatovat, že si autor vzal za úkol představit čtenářům Jamese Bonda pro 21. století. Moderní je i styl vyprávění; retrospektivní pasáže odhalující původ superagenta Edwarda Zera se střídají s protokolárními zápisy tajné organizace (protože ilumináti můžou úplně za všechno), po kterých následují záblesky ze samého konce životního příběhu hlavního protagonisty.

Aby nebylo kaleidoskopických kolotočů málo, každou kapitolu (tedy původně komiksový sešit) kreslí stejně jako u prvního dílu série Zero jiný kreslíř. Jen komiksový bůh ví, jestli Kot udrží ve vzduchu všechny míčky, s nimiž žongluje, ale prozatím se jedná o zajímavý grafický thriller, na kterém lze pozorovat současné americké trendy komiksů pro dospělé.