Mortdecai, Vinnetou a mrtvá kamarádka

Mortdecai, Vinnetou a mrtvá kamarádka Zdroj: Archív

Mortdecai, Vinnetou a mrtvá kamarádka

Zhýralý detektiv šlechtického rodu a vybraného vkusu i apetitu a jeho „veliká, nebezpečná, jednozubá, jednooká gorila“, tedy „komorník“ Jock, řeší zvláštní vraždu oxfordské pedagožky. A smrt figuruje i v jedinečném autobiograficky laděném komiksu české výtvarnice Toy Box – ať už jde o úmrtí squatterky, nebo nesmrtelné literární postavy, Vinnetoua.

Moje kniha VinnetouMoje kniha Vinnetou|ArchívToy Box: Moje kniha Vinnetou

Dvě stovky stran propracovaných akvarelových maleb mastila Toy Box, sympatizantka s vegany, anarchisty, antifašisty, squattery, levicovou mládeží a vší touhle inspirativní verbeží, tři roky. Výsledkem je zcela fenomenální, velmi osobní komiksová Moje kniha Vinnetou (v druhé půli ledna ji vydal Labyrint), v níž se příběhy lidí z holandského squattu ADM a pražské vily Milada prolínají s jen zdánlivě nesouvisejícími dětskými zápisky Toy Boxina kamaráda Martina Fontána, který si jako školáček začal psát (nejspíš svým prvním plnicím perem) alternativní mayovku, protože mu vadilo, že ve třetím díle té původní Vinnetou umřel. Až sandmanovsky přitažlivá malba plná anarchistické i indiánské mytologie čtenáře fascinuje a nutí ho věnovat Fontánově sešitovému příběhu menší pozornost; obě linie se střetnou až v okamžiku smrti. Toy Box vystudovala scénografii a literaturu a je třeba říct, že vedle tak podmanivých obrázků se scénář jeví jako slabší stránka věci, jakkoli je zjevné, že příběh o anarchistech musí mít trochu anarchoidní strukturu. Však ono se na komiksových cenách Muriel uvidí.

 

Mortdecaiův záhadný případ s kníremMortdecaiův záhadný případ s knírem|ArchívKyril Bonfiglioli: Mortdecaiův záhadný případ s knírem

Zpoza stolu porostlého vilejši a telefony vyhlédl chlupatý tlustý chlap v chlupatém tlustém tvídu a podal mi chlupatou tlustou ruku. Působil mile, vůbec ne jako policista při běžném obchodním jednání.

„Kuk,“ pravil laškovně.

„Prosím?“ opáčil jsem – neboť bylo sotva k polednímu, tedy zdaleka ještě ne doba, kdy je mozek nejbystřejší.

„Vrchní inspektor Alberh H. Cook,“ vysvětlil…

Ta kníratá komedie, co na vás v ulicích útočí z plakátů, je vskutku tragická, ani obsazení Johnnyho Deppa a Gwyneth Paltrowové nic nezachránilo. Zato literární předloha! Nakladatelství Paseka právě vydalo Mortdecaiův záhadný případ s knírem od Kyrila Bonfiglioliho a přísahám, že se na každé stránce minimálně usmějete, ale spíš rozřehtáte. Jak je jenom možné, že dvě předchozí mortdecaiovky, vydané česky roku 2010, úplně zapadly? Jako by se sami tři muži ze člunu vydali na toulky po nastlaných postelích, barech a místech činu; ve výtečném překladu Michaly Markové se jistě neztratil jediný fórek. Excentrický aristokrat a bonviván řeší vraždu oxfordské vyučující i rozmary své manželky (která mu zapověděla vstup do společného lože, dokud se nezbaví svého nového kníru) a trousí přitom životní pravdy týkající se převážně stravování, svádění, tělesného porostu a osobní hygieny. To musíte číst!