Dvanáctero úžasných podzimních dětských knížek od českých autorů

Dvanáctero úžasných podzimních dětských knížek od českých autorů Zdroj: Archív

Pozdní sběr: Dvanáctero úžasných podzimních dětských knížek od českých autorů

Reflex si dovoluje vám a vašim ratolestem doporučit tucet výjimečných dětských knížek od českých autorů, kteří je vydali teď, na podzim.

Nech ten mechNech ten mech|ArchívMichal Bystrov (ilustroval Petr Nikl): Nech ten mech

Hravá, legrační, chytrá, a nadto ještě graficky krásně zpracovaná knížečka plná uspávacích i akčních básniček pro nejmenší přijde vhod, když „noc je černá jako černý bez“ i když „cesta pěkně ubíhá“. Všestranná kreativita muzikanta-poety Michala Bystrova a něžné kaňky muzikanta-výtvarníka Petra Nikla dělají edici Modrý slon nakladatelství Meander čest. Tak třeba Nečekané proměny v pražské ZOO: „Nejdříve se nosorožci/ proměnili v stádo ovcí/ hned nato se kobra proměnila v bobra (…)/ hroch se vtělil do slona/ kur se změnil v muflona…“

To je New YorkTo je New York|ArchívMiroslav Šašek: To je New York

Tak tohle je tedy New York! Cihlové mrakodrápky, požární schodiště a krabice klimatizací u oken, za nimiž žijí milióny lidí svůj americký sen… Policisti v modrých uniformách a někteří i na koních řídí šňůry automobilů projíždějích kolem pestrých výloh a „v celém městě je čtyři tisíce kostelů, synagog, mešit a svatyní“… Inu, slavný český rodák namaloval dětského turistického průvodce po Velkém jablku před půlstoletím, takže se mnohé změnilo, ale komu to vadí, když tu díky osvědčenému vydavatelství dětské knihy Baobab máme po půvabných Šaškových knížkách o Paříži, Londýně, Římě a Austrálii další retro-nostalgický skvost?

Příhody matky PřírodyPříhody matky Přírody|ArchívRadek Malý (ilustrovala Nikola Hoření): Příhody matky Přírody

Docent Radek Malý je ceněný básník, překladatel, táta od dětí, oblíbený pedagog, a navíc milovník a znalec přírody – lepší kvalifikaci pro napsání vynikající dětské knížky už snad mít nelze. Sedmero moderních bajek (vydal je Meander) poučí malé školáky o nejobyčejnějších příslušnících říše zvířat, s využitím hravého, a přitom srozumitelného jazyka, v doprovodu pětibarevných nezvyklých (a nezvykle krásných) ilustrací nadané pětadvacetileté studentky VŠUP, ve střízlivém zlomu někdejšího artdirectora Reflexu Marka Pistory. Dospělý předčítač načerpá novinky ze života klíněnky a kůrovce, školáče zjistí, proč má bobr placatý ocas nebo proč mouchy nemají královnu.

2. dobrodružství pavouka Čendy2. dobrodružství pavouka Čendy|ArchívPavel Čech: 2. dobrodružství pavouka Čendy

Od té doby, co pavouk Čenda spolu s dřevěnou kukačkou odešli z města do lesa a starý opuštěný dům by se stal ještě opuštěnějším, kdyby ho byly buldozery nesrovnaly se zemí, uplynulo hodně vody. Čendovi čtenáři povyrostli a Pavel Čech s tím počítá. Písmenek je v této půvabné čtvercové knížečce o poznání víc než v prvním dílu pavoučího opusu, ale na romantické celostránkové obrázky Lesa kostlivců, dramatického lijavce, hvězdného nebe nebo nové hrdinky, pavoučice Jany, se místo našlo. Autor několika ceněných dětských knížek (O zahradě, Tajemství ostrova za prkennou ohradou aj.) vydal svou novinku určenou dětem řekněme pětiletým a starším u malého nakladatelství Petrkov.

Stín a jeho klukStín a jeho kluk|ArchívLenka Krbcová (ilustrovala Katarina Gasko): Stín a jeho kluk

Internetová publicistka vydala u Albatrosu svoji prvotinu pro předškolní a ty nejmladší školní děti – o klukovi a jeho stínu. Respektive o Stínu, který se trhl od svého kluka, protože ten mu nebyl sympatický, a na padesáti stránkách prožívá smutek, osamění, touhy a dobrodružství. Ponaučení plynoucí z četby? Je jich několik, ale to nejzásadnějsí zní: Nebojte se projevit svoji odlišnost od ostatních, děti – „kdo je jiný, nemusí být zlý“. Pestré okaté obrázky oblíbené slovenské ilustrátorky dětských knížek (Julie mezi slovy, Klára a bubáci) příběhu padnou jak ulité.

Chytré pohádky pro malé rozumbradyChytré pohádky pro malé rozumbrady|ArchívJiří Žáček (ilustroval Adolf Born): Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Tandem dvou legend české dětské literatury ani tentokrát nezklamal. Nakladatelství Slovart po jejich úspěšných Čarodějných pohádkách pro malé kouzelníky a Hrůzostrašných pohádkách pro malé strašpytlíky vydává i svazek devětapadesáti pohádek z celého světa. Básník Jiří Žáček je vybral a na barevných stránkách převyprávěl pro kosmopolitní malé čtenáře; představuje nejen příběhy, mýty a tradice vybraných národů, ale i jejich vypravěčský styl. Pohádky africké jsou krátké a málomluvné, německá o taškáři Enšpíglovi, židovská o králi Šalamounovi nebo arabská a ochamtivosti mají květnatější jazyk a jsou moudré, pohádky brazilské nebo japonské nadchnou exotickými kulisami.

Cestování s VelrybouCestování s Velrybou|ArchívEva Papoušková (ilustrovala Zuzana Rusínová): Cestování s Velrybou

Tři Zelníčkovic děti, jejich rodiče, pes-objevitel Kolumbus a obytný vůz Velryba společně vyrážejí na letní dovolenou po Španělsku a Itálii a Francii, což jim čtenář takhle v prosinci musí závidět. Albatros, nejstarší české nakladatelství dětské knihy, navazuje čtivou, dobrodružnou a poučnou prózou pro žáčky prvního stupně na loňský úspěch autorčiných příhod dvou potrhlých předškolních přátel, malého Kosprda a nezbedné Telecí.

Oskarovy rybářské trofejeOskarovy rybářské trofeje|ArchívMichal Šanda (ilustroval Jan Dungel): Oskarovy rybářské trofeje

Kluk Oskar, vášnivý rybář, dostal angínu a nemůže na ryby. Což mu ovšem nebrání v tom, aby se s prutem k vodě během marodění vydával ve fantazii… Člověk, přesněji čtenář ve věku tak 8–15 let, se z útlé knížky básníka, prozaika a dramatika Michala Šandy dozví fůru zajímavostí o druzích ryb a o rybářském náčiní, o historii rybářského sportu u nás, o technikách rybaření a taky pár fajn receptů (na kuchání i vaření). Hravou encyklopedii s romantickým příběhem doprovodil obrázky známý malíř, kreslíř, fotograf a znalec přírody Jan Dungel; vydalo ji nakladatelství Novela bohemica.

ŠkvíryŠkvíry|ArchívMarka Míková (ilustrovala Tereza Ščerbová): Škvíry

Spáry mezi dlažebními kostkami, kterými mizí lidé do jiného světa, známe třeba z geniální městské fantasy Nikdykde Neila Gaimana – a teď se magické škvíry objevily i v české próze pro mladší teenagery. Nebo možná spíš teenagerky. Členka kapely Zuby nehty a obvyklá podezřelá ve finále Magnesie Litery nechává proklouzávat škvírami mluvící fretku a hlavně školačku Matyldu, která má prací posedlého tátu režiséra a na svůj věk až moc povinností. Čtenář místy (přesněji třikrát) zauvažuje, zda KFC neuronilo pár zlatých slz za product placement, ale kvůli dobrodružnému příběhu i jazyku a pro závěrečné vyřešení otázky A kde je vlastně máma? se knížku vyplatí číst. I rodičům, jako varování.

Hus a Chelčický – Příběh jejich dobyHus a Chelčický – Příběh jejich doby|ArchívRenáta Fučíková: Hus a Chelčický – Příběh jejich doby

Blížící se šestisté výročí smrti Jana Husa slaví další umělecko-naučná publikace z pera (a štětce) Renáty Fučíkové, po Petru Sísovi nejznámější současné české autorky dětských knih. Hus a Chelčický – Příběh jejich doby (vydal Práh) popisuje stejně jako Fučíkové (a Daniely Krolupperové) starší monumentální publikace Historie Evropy – Obrazové putování kromě velkých dějinných událostí, učení Mistra Jana i zemana-pacifisty Chelčického a vývojových peripetií husitství i osudy úplně obyčejných lidí. Nepostradatelné pro žáky druhého stupně ZŠ.

Jakub a hvězdyJakub a hvězdy|ArchívRenáta Fučíková: Jakub a hvězdy

Krásná kniha (z vydavatelství Mladá fronta) pro školáky od prvňáků po deváťáky představuje hvězdnou oblohu slovem i obrazem: sedmiletý Jakub prožije rok plný překvapení týkajících se běžného života i souhvězdí, s nimiž ho pomocí mystických, dobrodružných legend seznamují rodiče a dědeček. Typické barevné kvašové a akvarelové ilustrace jsou pastvou pro oči, a ano, jak vidíte, letos jubilující Renáta Fučíková figuruje v našem výběru hned dvakrát. Což je vlastně ještě málo, protože na podzim vsítila dokonce hattrick, že jo, Mildo J. Její ilustrovanou knihu mýtů Obrazy ze Starého zákona, kterou pro starší školáky vydal v půli listopadu Albatros, zmiňujeme raději jen takto okrajově, ať na naši hlavu nepadne nařčení z podjatosti.

Pilot a Malý princPilot a Malý princ|ArchívPetr Sís: Pilot a Malý princ

Edice Raketa nakladatelství Labyrint se na dětskou knihu specializuje a její logo je sázkou na jistotu. Zejména stojí-li na hřbetě publikace jméno jediného českého (ač ve Státech žijícího) nositele Ceny Hanse Christiana Andersena, nejprestižnějšího ocenění v dětské literatuře. Svou pětadvacátou (v češtině sedmou) knížku věnoval Petr Sís dobrodružnému životu letce a spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho: po Sísově tři roky staré knížce Ptačí sněm tedy znovu poletíme. Ilustrovaný životopis nabízí spoustu modré oblohy malým snílkům a podrobnosti z historie aviatiky starším čtenářům. A mimochodem, Labyrint chystá nový dětský časopis, který by měl na trhu doplnit (snad ne nahradit!) nezávislý DIY magazín Hrana

Těchto dvanáct výjimečných titulů pro děti ovšem nestojí na podzimním knižním trhu nijak osamoceně. Na paty jim šlape aspoň tucet dalších, stačí se rozhlédnout po pultech dobrých knihkupců. Pro inspiraci klikněte na www.nejlepsiknihydetem.cz, kde najdete přehledný katalog s „výběrem z českých knih pro děti a mládež 2013/2014“. Stejně jako loni, kdy tato rukověť malých čtenářů a jejich zodpovědných rodičů vyšla v Česku za slušného ohlasu poprvé, oněch pětatřicet skvělých publikací vybrali a okomentovali Jana Čeňková a Petr Matoušek. Časově jejich katalog končí tam, kde přehled Reflexu začíná – totiž v posledních zářijových dnech.