Festival v Ostravě přinesl také výjimečné hudební souboje generací

Festival v Ostravě přinesl také výjimečné hudební souboje generací Zdroj: Martin Straka

Sobota na Colours of Ostrava: Festival v Ostravě přinesl také výjimečné hudební souboje generací

Sobota přinesla v Ostravě vystoupení hudebních velikánů. Ten, kdo měl odvahu postavit se vedru, si odpoledne užil vystoupení Dana Bárty a jeho Ilustratosphere nebo česko-britské skáčkové party The Chancers. Ten, kdo si počkal do večera, zažil několik výjimečných výkonů - na scéně se objevili americká muzikant John Grant, britská legenda Robert Plant, ambientní electro Darkside a jako zlatý hřeb vystoupila populární britská kapela Bastille.

Americký písničkář s pohnutým osudem John Grant pojal vystoupení jako intimní zpověď, diváci mu pečlivě naslouchali a jeho upřímné a ponuré představení náležitě oceňovali. Zazněly písně jako GMF, Where Dreams Go To Die nebo Pale Green Ghosts, které přítomné postupně dostávalo do varu. Prostor pod druhou největší stagí v areálu byl vesměs zaplněn a zpěvák si tuto skutečnost velmi užíval. Celý set, který obsahoval vše zásadní z jeho alb Queen of Denmark a Pale Green Ghosts. Stejnojmennou skladbou z prvního alba koncert uzavřel.

Robert Plant & Sensational Space Shifters napochodovali na scénu zhruba ve 21:40. Jestliže pateční koncert zpěvačky Zaz byl v dosavadním průběhu tím nejnavštěvovanějším, Robert Plant tento rekord překonal. Zde se nabízí otázka, zda lidé opravdu šli na Planta nebo na písně Led Zeppelin. Zřejmě obojí. Set hudebníků zahrnoval jak skladby z poměrně alternativní sólové tvorby zpěváka, tak i klasik Zeppelinů. Ty sice zněly odlišně, ale stále bavily. Skalní fanoušci velmi oceňovali sólo skladby jako Rainbow nebo Little Maggie, ale největší úspěch u všech přítomných sklidily právě legendární pecky jako Black Dog, Babe Im Gonna Leave You, Whole Lotta Love a jako přídavek Rock´n´Roll. Robert Plant byl velmi dobře naladěn, s publikem neustále komunikoval, ale to občas zapomnělo komunikovat s ním. Ve finále ale každý odcházel s velmi dobrým pocitem.

Pak vystoupil asi největší otazník celého festivalu - ambientní duo z New Yorku Darkside. Existuji od roku 2011 a vydali jediné album Psychic (2013), které přijeli premiérově představit do České republiky. Posluchačů se, možná překvapivě, sešlo velké množství. Zpočátku mohl byt neznalý fanoušek na vážkách, zda na temné show setrvat, avšak pánové na podiu jej vzápětí přesvědčili, že ano. Nutno říct, že se Darkside markantně lišily od zbytku účinkujících. Jejich tempo, atmosféra a celková show daly festivalu nový rozměr. Lidé odcházeli z koncertu s pocitem absolutní spokojenosti a pomalu se přemisťovali na všemi očekávané Bastille.

Bastila tentokrát nepadla, naopak dobývala. A úspěšně. Britská indie-rocková skupina z Londýna ukončila spekulace o tom, kdo byl hlavní hvězdou sobotního horkého dne. Tisíce nedočkavých fanynek a místy i fanoušků zaplnily prostor pod stagí k prasknutí. Kapela hrála ve velmi svižném tempu, které vydrželo až do konce. Zazněly všechny zásadní hity, jako třeba Pompeii, The Weight of Living nebo Things We Lost in the Fire. Neznalému mohlo připadat, že jsou si ostatní songy podobné a občas připomínají jejich americké kolegy z Imagine Dragons. Vystoupení však mělo grády, fanoušci při něm spontánně řádili a křičeli. Zvláště při tom, když se zpěvák Smith vydal s mikrofonem v ruce mezi ně. Celý set kapela zakončila coververzí songu Rhythm of the Night italské dancovky Corona a koncert za mohutného aplausu skončil. Stejně jako diváci byla nadšená i kapela a proto zaznělo i poděkovaní v češtině.