Marc Chagall

Marc Chagall Zdroj: Profimedia

Češi poprvé v historii uvidí bibli s grafikami Marka Chagalla

Sto pět originálních grafik a tři typografické listy, jimiž světoznámý bělorusko-francouzský malíř Marc Chagall doprovodil v roce 1956 vydanou limitovanou sérii Starého zákona bible, bude od 9. července do 14. září poprvé k vidění v České republice. Stane se tak na výstavě Chagall/Reynek v pražské Valdštejnské jízdárně.

Chagallova expozice přibude k již probíhající velmi úspěšné výstavě díla Bohuslava Reynka, na kterou zatím přišlo přes 30 tisíc návštěvníků. Díky spojení těchto dvou malířských géniů bude mít divák možnost porovnat křesťanský a židovský přístup ke stejnému literárnímu zdroji. Přitom lidské osudy obou umělců byly naprosto protichůdné.

Marc Chagall se celý život zajímal o Starý zákon a nechal se jím inspirovat při tvorbě obrazů, kreseb, ilustrací a vitráží. Od roku 1954 pak začal rozvíjet dlouhodobý volný cyklus „Biblické poselství“, který ukončil v roce 1967.

Získání Chagallových biblických ilustrací pro účel pražské výstavy přitom nebylo nijak jednoduché. „Sehnat ucelenou kolekci biblických ilustrací Marka Chagalla bylo nesmírně obtížné, protože byly vydány pouze ve dvou edicích. Jsem rád, že se nám to nakonec v rekordním čase podařilo a česká veřejnost ji teď může poprvé vidět. Každý si kolekcí může listovat i prostřednictvím dotykové obrazovky,“ řekl Richard Fuxa, iniciátor nové instalace a předseda správní rady nadace, jež výstavu pořádá.

Výstava Chagall/Reynek je otevřena od 9. července do 14. září od 10 do 19 hodin ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Pořádá ji Nadační fond Richarda Fuxy společně s Národní galerií v Praze, ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář a Nadací Reynek.