Mel Gibson

Mel Gibson Zdroj: Profimedia

Fanny Ardantová
Franco Nero
Laura Dernová
3
Fotogalerie

Mel Gibson bude hlavní hvězdou filmového festivalu v Karlových Varech

Na 49.ročníku karlovarské přehlídky převezme osmapadesátiletý představitel ostrostřelce Riggse ze série Smrtonosných zbrani nebo Šíleného Maxe z populární australské franšízy Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Doprovodí svůj zatím poslední režisérský počin Apocalypto a v letním kině potěší i příznivce Maxe (jehož prezident festivalu Jiří Bartoška roztomile překřtil na Šíleného Maxu).

Posledních pár let se o Gibsonovi mluvilo víc v souvislosti s jeho skandály než s filmy: půlka Hollywoodu na něj zanevřela kvůli jeho opileckému antisemitskému výlevu z roku 2006, další si neuměla poradit se svérázným pojetím dějin v jeho velkofilmech (Umučení Krista, Apocalypto). Poté, co ho expartnerka Oksana Grigorieovová obvinila z domácího násilí, nepromluvil s Melem Gibsonem málem ani patník u silnice.

Letos v Cannes už se nicméně “směl” fotit spolu s ostatními kolegy z Postradatelných 3 (hrát v nich bude samozřejmě zloducha) a když před několika dny obletěla svět fotografie “Mela Gibsona za mřížemi”, ukázalo se, že jde tentokrát už jenom o roli ve filmu Blood Father francouzského režiséra Jean­Francoise Richeta.

Včera se pak Gibsona zastal Gary Oldman, jehož obhajobu odcitovala snad všechna světová média: “Opil se a mluvil, ale kdo z nás ne? Tyhle věci někdy řekl každý z nás a když tvrdíme, že ne, jsme pokrytci,” uvedl v rozhovoru pro Playboy, kde se rozohnil nad hollywoodskou přetvářkou a hyperkorektností. O výmluvnou pointu se mimochodem postaral tiskový mluvčí Garyho Oldmana, jež následně pro jistotu vydal “usměrňující” prohlášení: “Ad téma Mel Gibson: jeho Gary nehájí,” vzkázal přes deník Independent.

Fanoušky může těšit, že Gibson zůstává nad věcí a soustředí se na jediné: návrat před (i za) kamery. Vedle zmíněných dvou titulů produkuje thriller s Kate Beckinsaleovou. Rozpracovaný by měl být také třetí, vesmírný díl oblíbené “machetovské” franšízy od Roberta Rodrigueze, v němž hvězda Smrtonosných zbraní hraje. A až do kin za rok vstoupí Mad Max: Fury Road, nová verze australského kultu o Šíleném Maxovi, půjde se prý podívat spolu s fanoušky. “Ten kluk se mi líbí, připomíná mi jednoho z mých synů,” řekl na adresu Toma Hardyho, který po něm převzal žezlo. 

Gibson nebude jediný zajímavý host přehlídky. Pořadatelé na úterní tiskové konferenci oznámili i příjezd francouzské herečky a autorky Fanny Ardantovou, která přiveze svůj třetí režijní počin Nepřítomné přeludy. V nich hraje mimo jiné také Franco Nero, italský bonviván, jenž se do Varů podívá už potřetí. Milovníky Davida Lynche pak určitě potěší zpráva o příjezdu Laury Dernové, hvězdy jeho Modrého sametu či Zběsilosti v srdci, kterou herečka osobně uvede. V současné době můžeme Dernovou vidět i v kinech - ve skromném, leč pozoruhodném snímku Hvězdy nám nepřály.

MFF Karlovy Vary startuje už 4. července, předprodej lístků začíná 1. července. Lahůdky nabízí i dopovodný program, v jehož rámci mimo jiné zahraje populární novocirkusové uskupení Rosti Nováka Cirk La Putyka své nové unikátní představení Dolls. I na něj lze lístky pořídit v předprodeji, stát budou mimořádně pouze 190 korun.