Olga Havlová

Olga Havlová Zdroj: ČTK

Mizérie českých filmů: Dokument o Havlové diváci ignorovali, odmítli i Bony a klid 2

Českým filmům se letos moc nedaří. A série nezdarů a diváckých odmítnutí pokračuje dál. Například na dokument Olga od režiséra Miroslava Janka, který pojednává o první manželce prezidenta Václava Havla, nepřišel téměř nikdo.

Film Olga měl premiéru 15. května, ale zatím jej vidělo v celé zemi jen necelých 3000 diváků. Přitom už dlouhou dobu je známo, že podobné dokumenty mohou „zabrat“ pouze v televizi, ne v kinech.

Daleko očekávanější byl film Bony a klid 2 známého režiséra Víta Olmera, který měl i velkou reklamu. Distributor jej označil jako „pokračování kultovní vekslácké balady Bony a klid“, která se objevila před čtvrtstoletím. Dnes se ale podobné téma zcela míjí s diváky, mladí lidé téměř netuší, kdo to byl vekslák. Dílo mělo premiéru 22. května, ale vidělo ho zatím jen kolem 15 tisíc lidí. Navíc filmoví kritici považují Olmerův film za naprostý propadák.

Jenže ani kritiky chválený film Pojedeme k moři, který natočil herec Jiří Mádl, není úspěšný. Od premiéry uplynulo již sedm týdnů a 65 tisíc diváků je daleko, daleko za očekáváním.

Dokonce už tolik netáhne ani guru velmi navštěvovaných povrchních filmů – Zdeněk Troška. Zatímco první díl jeho přihlouplé komedie Babovřesky byl v roce 2013 nejnavštěvovanějším českým filmem a vidělo jej v kinech kolem 660 tisíc diváků, tak Babovřesky 2, které se promítaly od 20. února, měly jen 230 tisíc návštěvníků. To je sice slušný výsledek, ale trend je zřetelný. Troška přesto natáčí další díl…    

Příkladem, jak některé filmy v kinech vůbec nefungují, je pak dílo Trabantem až na konec světa Dana Přibáně. V kinech slabých 12 tisíc lidí, zatímco na ten samý seriál, který vysílá Česká televize, se dívá na každý díl vždy od 250 do 300 tisíc diváků, což je dobrý výsledek.