Očichávat pokrmy je nevhodné?! Vychází kniha o podceňovaném a jen pozvolna rehabilitovaném čichu
Čich byl po velkou část dějin západního myšlení považován za méněcenný smysl, nicméně v posledních desetiletích se na něj soustředí čím dál více vědeckého zájmu, a to v biologii i v oblasti kulturních studií. Výsledkem jsou i knihy jako Tajemství vůní a chutí. Jak působí na naši psychiku (Portál 2021) nebo nejnověji Po čichu (vyd. Mapcards.net v překladu Heleny Mirovské).
Ta první se zaměřovala hlavně na člověka, ve druhé švédský neuroetolog Bill Hansson (*1959) systematicky přechází od rostlin k různým druhům živočichů a ukazuje, jak důležitý pro nás pro všechny čich je. Vysvětluje evoluční význam čichu i to, jak se dá jeho prostřednictvím manipulovat. Například kolik rostlin důmyslně využívá ve svůj prospěch vrozeného chování hmyzu, spouštěného pachovými signály. Ty v daných případech ve skutečnosti vydávají rostliny, které se dle situace maskují někdy jako pro hmyz lákavé tlející maso, jindy jako sexuální partner.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!














