Tady Havel, slyšíte mě

Tady Havel, slyšíte mě Zdroj: Endorfilm

Václav Havel nerozumí sám sobě, pere se s vysavačem, pře se o pivo navíc a imituje dalajlámu. A hlavně se loučí

O víkendu zamíří fanoušci komiksů, filmů i všech možných her na pátý Comic Con do O2 Universum, v Paláci Akropolis hraje Pete Doherty a Prahu zaplavilo ohromné množství výstav. A v kinech je nový dokument o Václavu Havlovi.  

V novém tištěném Reflexu č. 14 představuje Tereza Spáčilová a Adam El Char Peta Dohertyho, frontmana kapel The Libertines a Babyshambles, který 7. dubna se svou ženou (a režisérkou) uvede v Paláci Akropolis dokument Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži a po něm krátce vystoupí... Úplně čistej!

Kateřina Kadlecová zpovídá dceru Arnošta Lustiga Evu, někdejší projektovou manažerkou WHO, ale také producentku, režisérku, spisovatelku a spoluzakladatelkou Nadačního fondu Arnošta Lustiga. Důvod je nasnadě, kniha Markéty Pilátové Arnoštova cesta, která je mezi nominovanými tituly na Magnesii Literu.

Byli jsme v Drážďanech na nové výstavě svatovítského zlata Fragmenty paměti. Lukáš Vydra, zpěvák skupiny Dukla, které vyšla skvělá deska Stejný lepší (křest se koná 9. 4. v Meet Factory), se Marku Gregorovi v rozhovoru vyznává, proč zpívá: „Zaprodal jsem se, cash nevydělal.“

Recenzujeme výstavu Evy a Jana Švankmajerových Disegno Interno, která by se klidně mohla jmenovat Drobnými, špičatými, mlsnými jazýčky olizovat svět, ale i nový thriller Smršť Petera Bebjaka nebo komiks Domeček krve a bolesti Mika Careyho.

Naše křídla zůstávají roztažená. 7. nebo 8. dubna někoho z nás určitě uvidíte na křtu nového alba Jany Kirschner Obyčajnosti v LMB. Co dalšího zaujalo redaktory a spolupracovníky Reflexu? Opravdu stačí jen listovat, dle libosti přeskakovat.

Pokračování 2 / 11

ALBUM

Beyoncé: Cowboy CarterBeyoncé: Cowboy Carter|beyonce.com

Vojtěch Rynda: Beyoncé se na desce Cowboy Carter dala na country

Můžete nad tím vrtět hlavou jako nad dalším rozmarem popové divy. Můžete si to vysvětlovat tím, že se narodila v Texasu a že „můžeš dostat holku ven z Houstonu, ale nikdy nedostaneš Houston z ní“. Přesto Beyoncé jako vždycky přesně ví, co dělá, a má pro to své důvody. Její nové album Cowboy Carter je z velké části countryové. Což je při její R&B minulosti trochu překvapení. Beyoncé nicméně usiluje o osvětu. Její předchozí deska Renaissance se nesla v duchu house music, techna a disca, což byly – podobně jako country – původně „černé“ žánry, které si bílá většina později přivlastnila. A „Queen B“ teď připomíná, kde leží jejich kořeny. Ne náhodou v prvních dvou singlech z novinky hraje na banjo a housle Rhiannon Giddens, držitelka Grammy a Pulitzerovy ceny, která ráda připomíná, že banjo je původně černošský nástroj. 16 Carriages je balada, v níž se zpěvačka tak trochu dojímá nad sebou a svou životní dráhou, Texas Hold 'Em zase skočná dupárna a i zbytek Cowboy Carter stojí za zkoušku i těm, kdo se s Beyoncé doteď míjeli.

Beyoncé, Cowboy Carter, Parkwood, Columbia, Sony Music Czech Republic & Slovakia, 2024

Pokračování 3 / 11

SERIÁL

Video placeholde
Trailer k seriálu Mary & George • Starz

Marek Gregor: Na dvoře homosexuálního krále

Británie desátých a dvacátých let 17. století a intriky v boji o přízeň homosexualitu vyznávajícího vládce. Umírá William Shakespeare, skotského krále Jakuba I. Stuarta, který pod jménem Jakub VI. vládne i Anglii, ovládá vévoda ze Somersetu a na scéně se objevuje ambiciózní Mary s divnou minulostí. Ta si usmyslí, že svého syna George dostane do královy postele. Použije sira Francise Bacona, aby odpravil Somerseta. A rozehrává se příběh matky a syna, kteří se díky náklonnosti náladového krále stanou nejvlivnějšími lidmi na stuartovském dvoře. V roli matky je jako vždy skvělá Jullian Mooreová, v roli jejího syna George Villierse Nicholas Galitzine, o kterém se píše jako o nejkrásnějším herci současné Británie. Tohle se britské Sky povedlo.

Mary & George, Velká Británie, 7 epizod, Skyshowtime, ve vysílání od března 2024

Pokračování 4 / 11

FILM

Video placeholde
Tady Havel, slyšíte mě • Continental film

Jana Bendová: Václav Havel forever

Devadesát minut, které zachycují momenty z posledních let života Václava Havla v dokumentu Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? stojí za vidění. V časosběrném, místy i dojemném filmu se střídají záběry z Havlových postprezidentských akcí s těmi soukromými, intimními: v nemocnici obmotaného hadičkami po malé mozkové příhodě, jak si dělá legraci z faktu, že mluvil a sám si nerozuměl, co říká. Jeho neobratný zápas s vysavačem, povzdechnutí, že čím je starší, tím je plašší, manželské popichování na návštěvě u režiséra Formana kvůli pivu navíc, napodobování skřehotavého smíchu přítele dalajlámy. Anebo jeho slova kdesi v zákulisí: „Nejhorší je, když člověk řekne, co bych se staral, stejně nic nezměním, to je existenciální krach.“ Působivé jsou i záběry Havlova odjezdu z domova v pražské Dělostřelecké ulici na Hrádeček, kde 18. prosince 2011 zemřel.

Petr Jančárek: Tady Havel, slyšíte mě? V kinech od 11. 4.

Pokračování 5 / 11

KONCERT

Die AntwoordDie Antwoord | Selection

Marek Gregor: Jihoafričtí divoši v Karlíně

S divošským jihoafrickým hiphopem Die Antwoord, často prorůstajícím přes breakbeatové běsnění až k raveové extázi, se v Čechách potkáváme celkem často. Kdysi jim ke slávě pomohl slavný americký fotograf Roger Ballen, který se před lety usadil v Johannesburgu. Od té doby se z Ninjy a Yo-Landi stala dvojice vyhledávaných pódiových divochů, která ráda šokuje nejen bizarními až vulgárními klipy, ale i ujetými kostýmy. 

Die Antwoord – Reanimated, Forum Karlín, 11. dubna

Pokračování 6 / 11

FILM

Video placeholde
Trailer k filmu Emily the Criminal • Roadside Attractions

Kateřina Kadlecová: Kriminálnice Emilka s receptem na asertivitu

Asi nejsem sama, kdo je – zvláště po druhé řadě seriálu Bílý lotos – tak trochu zamilovaný do americké herečky Aubrey Plazy. Titulní roli v odlehčeném dramatu Kriminálnice Emily charismatická brzy čtyřicátnice sehrála ještě před otrávenou a těžce otravnou, všeobecně frustrovanou právničkou z dovolenkového resortu v Taormině. Opět jde o solidní psycho: holka pracuje jako nádenice v losangeleské obdobě Foodory, protože kdysi během studia v New Jersey ztratila nervy, někoho napadla, má záznam v trestním rejstříku a nemůže sehnat lepší práci. Jenže se zadlužila kvůli školnému a těch 70 000 se samo nezaplatí… Zaplete se s libanonským kšeftařem s kradenými kreditkami a ustojí všechno až do konce. Který v případě tohohle bijáčku přijde už po únosné hodině a půl, což spolu s Aubreyiným úžasně otráveným výrazem a odsýpajícím scénářem výrazně přispěje k vašemu dobrému pocitu. Aubrey to opět zabila! Černý trh + černý humor = pěkný večer přeju.

Emily the Criminal, Kanada, 2022, Netflix

Pokračování 7 / 11

HUDBA

3X3: Jan Burian + Jiří Burian + Alvin Burian3X3: Jan Burian + Jiří Burian + Alvin Burian | Karma Matters

Klára Čikarová: Tři generace Burianů

Tři alba, tři styly, tři generace talentů. Otec, syn a vnuci Burianovi se scházejí nejen u nedělního oběda, ale i v nahrávacím studiu. Když dnes dvanáctiletý Adam Burian nahrál během covidu na YouTube první singl, byl z něj okamžitě hit. Spolupracoval na něm se svým tátou Jiřím Burianem (Kapitán Demo, Southpaw, Republic of Two a další) a pojmenoval ho Nejmladší. Dnes už ale Adam nejmladším hudebně činným Burianem není. Talent po svém otci a dědovi zdědil i jeho osmiletý bratr Alvin, který v březnu vydává album francouzského elektra se surrealistickými texty s názvem Hudba pro moje uši. V neděli 14. 4. je pokřtí spolu s novými sólovými deskami Heart Wins hudebního producenta Jiřího Buriana a Dobrý sen! písničkáře Jana Buriana, které vyšly taktéž v průběhu března (dokonce i knižně), a to na novém rodinném labelu Karma Matters.

3X3: Jan Burian + Jiří Burian + Alvin Burian, křest alb, Café v lese 14. 4.

Pokračování 8 / 11

FILM

Video placeholde
Trailer - Její tělo • Bonton Film

Jitka Menclová: Její tělo. Uletělo?

Scénář k českému filmu Její tělo vznikl na základě skutečného příběhu Andrey Absolonové, české skokanky do vody, která byla krůček od účasti na olympijských hrách v Atlantě. Jenže. Po úrazu Andrea změnila disciplínu. Uplatnění našla v porno průmyslu. Naučené potlačení svých potřeb a vlastně i sebe sama si ale vybere svou daň… Ne, konec příběhu není dobrý. Ale tenhle film, tedy celkové uchopení a naprosto skvělé ztvárnění hlavní hrdinky Natalií Germani (mj. hraje i ve filmu Světlonoc), určitě za pozornost stojí. Kiny prošel snímek vcelku nezaregistrován, nyní máte ale šanci díky Netflixu.

Její tělo, Česká republika, 2023, Netflix

Pokračování 9 / 11

AKCE

fyieldfyield|fyield, ARCHA+

Michal Kořán: Neviditelné kraje zvukové ekosféry v divadle ARCHA+

V bývalém pražském Divadle Archa, dnes pojmenovaném ARCHA+ 11. dubna vystoupí česko-islandská skupina fyield. Po návratu z úspěšného severoamerického turné, aby zahráli hudbu ze svého alba Future Landscapes. Doprovodí ji zvuková performance uskupení SHLUK a projekce filmu Ivo Bystřičana Neviditelné krajiny. Kapela spojuje ruchy a zvuky nabrané metodou „field recording“, tedy terénních nahrávek mimo studio během sonických expedicí v přírodních a průmyslových lokalitách na Islandu a v České republice. Jejími členy jsou Václav Havelka III., Pan Thorarensen (IS) a Kryštof Kříček ve spolupráci s field-recordisty z celého světa. Dokumentární film Ivo Bystřičana pak dává prostor zaznít fyzickým místům, kde se odehrávají významné energetické, přírodní, ale i politické procesy, a snaží se odpovědět na otázku, o čem vypovídají zvuky, jimž v běžném životě nepřikládáme význam, a jak předznamenávají vývoj událostí, které ovlivňují životy nás všech.

fyield/Neviditelné krajiny/SHLUK aneb Sonda do neviditelných krajů zvukové ekosféry, ARCHA+, 11. 4.

Pokračování 10 / 11

LITERATURA

Kamila Skopová, Za kamna vlezemKamila Skopová, Za kamna vlezem | Grada

Kateřina Kadlecová: Za kamna vlezem?!

I když už je duben, a ne březen? Ale jo. Za kamna vlezem se jmenuje nová knížka-kalendárium, kterou ve své roubence u Hlinska sepsala a ilustrovala populární expertka na národopis a folkloristiku Kamila Skopová. Provádí nás v ní rokem, jak ho asi vnímaly naše prababičky: měsíc po měsíci nám představuje lidové tradice a svátky a doplňuje je osvědčenými recepty na poctivá staročeská jídla. Velikonoční hlavičku i mazanec máme za sebou, v dubnu nás čekají třeba škvarkové placky nebo makovník. Kdo tohle sní, ten něco zví, a kdo tuhle knížku (vydalo ji nakladatelství Grada) přečte, už bude vědět, proč se k novoročnímu obědu nesmí chystat drůbež a co si – krom koštěte – připravit na sabat čarodějnic nebo na stavbu májky. Hledáte-li pohlazení po duši a kapku nostalgie, v téhle knížce najdete obojí.

Kamila Skopová, Za kamna vlezem, Grada, 2024

Pokračování 11 / 11

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Jiří Načeradský, Jazzový motiv, 1967, olej na plátně,Jiří Načeradský, Jazzový motiv, 1967, olej na plátně,|COLLET Prague Munich

Marek Gregor: Výstavní exploze v Praze

Vyhlášený art spotter a dokumentarista výstavního dění v Praze Martin Fryč si dal tu práci a spočítal, že jen 4. dubna se v hlavním městě odehrálo na 31 vernisáží. A proto pár čerstvých tipů, kam vyrazit, co se tento týden otevřelo: Ve Ville Pellé si připomínají deset let od úmrtí Jiřího Načeradského, výstavou Jiřího Černického oslavuje rok své existence vinohradská Platforma 15, expresivní práce Tomáše Jetely jsou k vidění v Galerii Kritiků, ve Smetana Q je Petra Švecová, v GOMA na Betlémském náměstí Anna Jožová, Eva Švankmajerová v Galerii Millenium, v Chemistry Gallery v Hale 40 Holešovické tržnice Jan Uldrych, v Galerii Fotografic Rudo Prekop… Přidejme ještě několik už minule zmíněných high lightů: Nové realismy – Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně 1918–1945 v Městské knihovně, Kafkaesque v DOX, Veronika Holcová v Trafo Gallery nebo Jakub Janovský v Galerii Václava Špály. Pokud jste to vydrželi dočíst až sem, ještě jedno doporučení: 8. 4. v kině Světozor v rámci Festivalu evropského filmu bude uveden film Wima Wenderse Anselm – portrét jednoho z nejvýznamnějších umělců současnosti Anselma Kiefera.

Výstavní prostory na nejrůznějších místech Prahy