Televarieté

Televarieté Zdroj: Archív

Never more normalizačním programům a tvářím, které se pořád ještě objevují v České televizi

Jiřina Bohdalová je víc než „jen“ skvělá herečka: je legenda a chodící historie tuzemské kinematografie. Ale proč zrovna ona předávala Českého lva tvůrcům filmu Bratři, který stojí na druhé straně ideologické barikády než na které se pohybovala ona? A proč nás veřejnoprávní televize stále krmí pořady, jež na téhle straně před desítkami let vznikaly? A taky nám vadí, jak to Daria Kashcheeva schytává za spoustu jiných věcí, než jaké proběhly právě na Lvech.

Viliam Buchert: Už jste viděli Vinnetoua a herce Jeana-Paula Belmonda stokrát ve všech polohách? V České televizi je uvidíte znovu ještě minimálně stokrát. Neustálé opakování i zcela pofiderních filmů, seriálů, pořadů a dalších hrůz je už léta velkou slabinou programu ČT. A zdá se, že kvůli škrtům se to dál zhoršuje. Navíc se hovoří o obnovení stanice ČT3, na níž nám servírovali strašlivé komunistické propagandistické seriály či normalizační revue Televarieté. Už dost! Chceme nové pořady!

Jana Bohutínská: Daria Kashcheeva svým vystoupením na ceremoniálu Českých lvů názorně ukázala, jak neuvěřitelně náročné to u nás mají ženy, které nahlas promluví ve veřejném prostoru. Ženy, které se neujmou své řeči jen jako hodné holčičky, jež úslužně dodržují minutáž, mile se usmívají a říkají jen to, co je bezpečné, růžové, hladké a voňavé. O tom se napsalo dost, přibyla však ještě jedna rovina. Daria se totiž podle reakcí – třeba na sociální síti X – navíc „provinila“ ještě svým původem nebo tím, že studuje po pětatřicítce a má ofinu zastřiženou nakrátko. Opravdová hrůza! Jaké že to máme století?

Michal Kořán: O Českých lvech za rok 2023 se toho už opravdu napsalo hodně, nikde jsem ale nečetl, že by někomu vadilo, že cenu za film Bratři o bratrech Mašínech bojujících proti komunistickému režimu předávala Jiřina Bohdalová, herečka z velké části normalizační. Nic proti jejímu hlasu Rákosníčka, ale jako osoba je přece jen spojována spíše s levicovými politiky nebo těmi, kteří s minulým režimem sympatizovali (například s Milošem Zemanem). Proto si myslím, že předávání ceny za tak závažný a kontroverzní film by měla předávat persóna s vyšším morálním kreditem.