Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Marek Douša

Never more myanmarské juntě, která svou zemi systematicky připravuje o budoucnost

A to jsme si po masakru ve čtvrtém díle filmového Ramba mysleli, že je vojenské vládě v Myanmaru konec! Bohužel je opět u moci a nadále rozsévá teror, jehož další nesmyslnou obětí je filmařka Shin Daewe. V porovnání s tím jsou tahanice o Oscary v souvislosti s filmem Barbie a „rozviřování debaty“ inspirované seriálem Adikts jen hnidy.

Antonín Kocábek: Seriál České televize Adikts, černěhumorné sci-fi s tematikou drog, sklízí jak nadšené, tak i zcela znechucené reakce. Mnozí si nicméně pochvalují, že prý je na něm nejlepší to, že ve společnosti „ROZVÍŘÍ DEBATU“ a stane se jakýmsi předvojem následného, vážněji pojatého dokumentárního seriálu Iva Bystřičana Česko na drogách. Nebylo by lepší místo „rozviřování“ už konečně přijít s novým pohledem, který nás posune někam dál?

Jan Škoda: Když už jste si mysleli, že fenomén filmové BARBIE nemůže být otravnější, přišly nominace na Oscara. Miliardový kasovní šampión režisérky Grety Gerwigové, který připomíná pospojované pásmo skečů a bezpečně ukazuje a říká všechno, co chce jeho publikum vidět a slyšet, získal těžko uvěřitelných osm nominací. Sama režisérka ani představitelka hlavní role Margot Robbieová však šanci na sošku ve svých kategoriích nemají, čímž podle části internetového lidu akademici stvrdili, že jedno z poselství filmu o ženské emancipaci vůbec nepochopili a o zásluhy tyto dámy obrali. Takže jim je ukradly další nominované, třeba režisérka Justine Trietová nebo herečka Sandra Hüllerová z filmu ­Anatomie pádu?

Kateřina Kadlecová: Myanmarská dokumentaristka a spisovatelka Shin Daewe dostala od tamní VOJENSKÉ JUNTY doživotní trest odnětí svobody za vlastnictví dronu. Autorka snímků Teď je mi 13 nebo Vezmi mě domů strávila v příšerných podmínkách tři měsíce ve vazbě, odsoudil ji vojenský tribunál, neměla právo na obhájce...  Shin Daewe se zařadila k mnoha dalším perzekvovaným a vězněným filmařům, fotografům nebo novinářům ve státě, který v uplynulých třech letech kromě svobody slova, lidských práv a aspoň náznaku stability ztratil taky jakoukoli budoucnost.