Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more rybáři Jakubu Vágnerovi, který si zalovil v extremistickém rybníčku

Má to ve svém novoročním poselství skoro všechno: ohrožení svobody slova, malou, ale nádhernou zem, těžce zkoušený národ, kolaps západní civilizace, tradice, identitu, plivnutí do tváře našich předků, znásilňování mladých žen... Chybí snad jen mladí muži s iPhony. Hrne se rybář Jakub Vágner do politiky? Loví hrdé Čechy na populistické žížaly? Na Pražské konzervatoři se pak bojuje o ředitele Petra Čecha a filmař Michael Winterbottom už nebojuje o nic.

Jakub Švejkovský: „Je to plivnutí do tváře našich předků,“ napsal nejznámější český rybář Jakub Vágner v novoroční facebookové zdravici, která nasbírala přes 25 tisíc lajků. „Má nám být jedno, že se dnes na území Evropy běžně znásilňují mladé ženy…,“ popisuje dále kolaps Západu, jejž dokládá kradením evropské identity, včetně kultury, historie a tradic. Oznámil Vágner výrazným příspěvkem svůj vstup do extremistických vod tuzemského politického rybníčku? Jestli ano, snad v něm podobným šířením strachu neuloví moc ryb.

Marek Gregor: Praha má stovky středních škol, jejichž ředitelé jsou jmenováni na šest let, a pokud nespáchají něco nemorálního, nejsou očividně neschopní nebo se nerozhodnou odejít sami, jsou jim jmenování prodlužována. Proto snahy o neobnovení jmenování ředitele Pražské konzervatoře (PK) Petra Čecha (44) vzbuzují obavy o zištných úmyslech mocných, kterým by se ve vedení 215 let starého uměleckého učiliště zřejmě hodila obrábitelnější osoba. Přitom současný ředitel už prošel předjmenovacím „grilováním“ na magistrátu, postavila se za něj Školní rada PK včetně pedagogického sboru, ten dokonce s dalšími osobnostmi za tímto účelem sepsal petici.

Kateřina Kadlecová: Neskutečně talentovaný filmař to býval! Natočil válečné drama Vítejte v Sarajevu, fantastickou „ptákovinu a bejkárnu“ Tristram Shandy podle „nezfilmovatelné“ knihy Laurence Sterna, zásadní dokumenty Cesta na GuantánamoŠoková doktrína... Ale jak jsem si připomněla u sledování jeho plytkého, zbytečného, nelogického Svatebního hosta, posledních patnáct let už Michael Winterbottom režíruje především laciné kraviny z dovolených se svým BFF Stevem Cooganem, jejichž hodnocení na ČSFD se motá kolem padesáti procent. Jak se to stalo a kdo mu to platí?